„Pekinška patka“ 21. maja u SKC-u!

Evo prilike da ponovo vidimo na delu legende koje su pre dve godine na Egzitu "oduvale" sa scene i čuvene "Sex Pistols"-e. Dame i gospodo, legendarni novosadski pank sastav "Pekinška patka" ponovo je na okupu! Godine 2008, dok smo na Tvrđavi čekali velike Pistolse, nismo ni bili svesni kako je preko svih nas protutnjao voz s mašinovođom Čontom. Učitelj je održao još jedan školski čas, pa čak i svojim idolima. E, sad ćemo se bolje spremiti.
"Pekinška patka" se vraća u Beograd, gde je pre skoro tri decenije, na Kalemegdanskoj terasi, u istoj postavi održala oproštajni koncert pred raspad benda i odlazak u vojsku frontmena Nebojše Čonkića. Ovoga puta nastupiće 21. maja u bašti Studentskog kulturnog centra. Glavni povod je zapravo vredan jubilej – trideset godina od izlaska kultnog singla "Bila je tako lijepa". Pored Čonte, tu su još i bubnjar Laslo Pihler Cila, zatim basista Marinko Vukmanović Mane i gitarista Zoran Bulatović Bale.
Podsećamo, inspirisan talasom panka sa Ostrva, tada srednjoškolski profesor elektrotehnike Čonkić osniva u jesen 1978. jednu od prvih jugoslovenskih pank grupa – "Pekinšku patku". A sve ostalo je istorija. I to kakva! Godine 1980. bend objavljuje svoj prvi album pod nazivom "Plitka poezija". Prethodnica albumu bio je sjajan singl "Biti ružan, pametan i mlad/Bela šljiva", objavljen godinu pre. Iz tog perioda valja spomenuti još jedan singl – "Bolje da nosim kratku kosu/Ori ori". Krajem 1980. sledi novi singl, spominjani "Bila je tako lijepa". To je zapravo obrada hita Alena Barijea (Alain Barriere) "Elle etait si jolie", koji je pre njih prepevao Dragan Stojnić. Pre raspada, 1981. godine dobili smo još jedan album, znatno drugačiji od prethodnog – "Strah od monotonije".
Danas Čonta pored koncerta najavljuje i novi singl za prvu nedelju jula, a ceo materijal za proleće naredne godine. Ali polako, prvo koncert. Učitelj kaže da će biti mesta za celu "Poeziju", zatim dve-tri stvari sa "Monotonije", verovatno novi singl i, naravno, hit "Bila je tako lijepa". Cena karata za ovaj dugo neviđeni spektakl je 1.000 dinara a mogu se kupiti na blagajni SKC-a i preko Tiketservisa. Napominjemo i to da će "Patka" održati koncert i u Zagrebu, u klubu "Boogaloo", odmah sutradan, 22. maja.
Zaključak je da se ovakvi događaji ne smeju propuštati, bez obzira na to koliko godina imate i koju muziku slušate. Uča Čonta i njegova ekipa su spremni. To se videlo i onomad na Egzitu. 21. maja biće još bolje, verujte. Zato ne razmišljajte mnogo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egzitkoncertpankpekinska patkaskc
Komentari (0)
Dodaj komentar