„Pekinška patka“ na Egzitu!

Jao, radosti moje! "God Save The Exit!" Uča Čonta je ponovo s nama. I opet je u modi biti ružan, pametan i mlad. Sve kockice su se složile. Moći ću da se vratim dvadesetak godina unazad i da se prisetim žurki iz tog vremena, energije i bunta koje smo nosili u sebi i koji, nadam se, još uvek čuče u nama.
Posle legendarnih Pistolsa, stigla je još jedna neverovatna potvrda nastupa na Egzitu, i to istog dana. Dve muve jednim udarcem! U nedelju, 13. jula, na glavnoj bini, rame uz rame sa "The Hives", "Ministy" i "Sex Pistols", nastupiće i legende jugoslovenskog panka – "Pekinška patka".
Ovaj kultni bend osnovao je sada već daleke 1978. godine tada 26-godišnji profesor Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Novog Sada, Nebojša Čonkić, zvani Čonta, zajedno sa Sretenom Kovačevićem Sreletom. Ispirisani tadašnjim britanskim pank talasom, bili su predvodnici tog pravca na našim prostorima. Prvi pank bend na Balkanu! Neko vreme tog leta 1978. Čonta je proveo u Londonu. Gledao je uživo "The Clash" i još neke pionire panka, vratio se pun utisaka i pružio našoj zemlji nešto neviđeno, čak i u današnjim okvirima. Za otprilike tri godine postojanja izdali su tri singla i dva albuma i napravili pometnju u čitavom društvu. Bili su osporavani i u velikoj meri zabranjivani, ali s druge strane i voljeni i hvaljeni. Često su pravili incidente, bili protiv komunizma, čak su javno zapalili list "Borba", što je u to vreme bilo nezamislivo i nedopustivo. O značaju ovog benda i njegovog frontmena možda najbolje govori grafit koji je osvanuo u Novom Sadu tamo neke ’80. godine – "Čonta je Bog". Kratko i jasno.
Bilo je jako zanimljivo gledati moju, nešto mlađu generaciju, kako s kraja osamdesetih skače i luduje uz pesmu "Bolje da nosim kratku kosu", a pri tom svi s dugim kosicama a la Kurt Kobejn ili Edi Veder. Nije nam to smetalo da se provodimo, a naš moto zapravo je postao "Biti ružan, pametan i mlad".
Dosad najkompletnije izdanje, prostog naziva "Pekinška patka" (Multimedia Records), sa 26 pesama (sa tri singla i dva albuma), s originalnih matrica koje su izdate za Jugoton od 1979. do 1981. fanovi ove grupe dobili su 2006. godine.
Danas, 30 godina nakon osnivanja, "Pekinška patka" je ponovo na okupu. Evo prave prilike da se odužimo svojim učiteljima. Svi na Egzit, poderimo rok!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

exitkoncertimuzikapekinska patkavest
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Sandra Antić

    Ludilo! Nadam se da ću moći da odem, ako ne, dajem otkaz i idem!

  • Mitar Kalajdžić

    Još uvek sam vlasnik plakata za koncert „Pekinške patke“ u mom gradu pre trideset godina i kada sam juče pročitao da ćemo se ponovo sresti na Egzitu, osećanje koje me je preplavilo je apsolutno nemoguće opisati. Posle svih ovih godina mraka u Srbiji prvi put imam utisak da polako počinjemo da se ponašamo kao normalni ljudi. Ako je „Pekinška patka“ Božji znak da smo napokon krenuli ka svetlu na kraju tunela, uopšte me nije sramota da me kćeri posmatraju kao prolupalog matorca. Ja sam samo ponosni građanin „State of Exit“, što želim svima na svetu.