Petnaest godina bez Milana Mladenovića

5. novembra navršilo se tačno 15 godina od smrti Milana Mladenovića, vođe kultnog benda "Ekatarina Velika". Ovaj bend mnogi s pravom smatraju jednim od najuspešnijih i najuticajnijih s prostora bivše Jugoslavije. Sam Milan važi za jednog od najboljih muzičara sa ovog podneblja.
Za njegovu smrt saznao sam na odsluženju vojnog roka u Prištini. Plakao sam čitavu noć, ne mogavši da poverujem u ono što vidim i čujem. Ni sam ne znam koliko sam dana nakon toga bio potpuno nepristupačan za spoljni svet. Bio je to veliki udarac za mene, ali i za celu našu muzičku scenu. Cela ova priča zabeležena je na ovaj isti dan prošle godine u članku "Zauvek s nama – Milan Mladenović".
Uticaj EKV-a na mnoge bendove koji su se kasnije pojavili je ogroman. Ipak, i 15 godina nakon Milanovog odlaska možemo konstatovati da se još nije pojavila ličnost koja bi mogla bar donekle da priđe ovom jedinstvenom muzičaru. Pesme poput "Kao da je bilo nekad", "Par godina za nas" ili "Zemlja" za moju generaciju predstavljaju gotovo himne, i pri svakom slušanju bude ona ista osećanja kao i prvi put. Raduje me što i novija pokolenja vole i poštuju "Ekatarinu", jer njihov rad nikako ne sme otići u zaborav. U tome nam pomaže i film "EKV – Kao da je bilo nekad", koji je nedavno prikazan, o kome smo takođe pisali.
Zla kob pratila je ovaj veliki bend još od 1992. godine. U narednih deset godina odlazili su Ivica Vdović, Milan Mladenović, Bojan Pečar, Dušan Dejanović, Margita Stefanović… Ono što je nama ostavljeno u nasleđe jeste muzika. Ona ima zaista neprocenjivu vrednost, i to moramo uvek imati na umu. Ono što možemo i moramo jeste da se bar na ovaj dan setimo ovog unikatnog benda i da pričamo onima koji dolaze iza nas.
Milan Mladenović preminuo je u svojoj 37. godini od raka pankreasa. Još uvek čekamo odluku vlasti da neka od ulica u glavnom gradu ponese njegovo ime. To je svakako najmanje što zaslužuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

godisnjicamilan mladenovicmuzikavest
Komentari (0)
Dodaj komentar