Protrljajte oči, i Peti Smit dolazi na Egzit!

E, ovo je već melem na ranu. Mislim da je velika privilegija slušati uživo slavnu i neprevaziđenu Peti Smit (Patti Smith). Tu priliku imamo svi mi zajedno, i to u subotu, 11. jula, na velikoj bini Petrovaradinske tvrđave. Zvuči zaista nestvarno i zbog toga veliko hvala organizatorima.
Ovu ženu (ne mogu reći pevačicu ili muzičarku, jer je ona mnogo više od toga) izuzetno poštujem i volim. O njenom uticaju na muziku i stvaralaštvo uopšte mogli bismo pričati danima. Rođena je 1946. godine, a, evo, kao što vidite, i danas sija nesmanjenim sjajem. Od mnogih nadenutih joj nadimaka, odabraću meni najdraži – "kuma panka". Zašto "kuma panka"? Još daleke 1975. sa svojim bendom objavila je sada već legendarni album "Horses", koji je bio preteča i inspiracija mnogim kasnijim pank ostvarenjima. Recimo i to da je slavni Majkl Stajp iz benda "R.E.M." zbog ovog albuma odlučio da se bavi muzikom sa 15 godina. S ove ploče, koja je svakako jedna od najznačajnijih u istoriji muzike, mnogi hitovi, poput obrade "Gloria", "Free Money" ili "Redondo Beach", postaju antologijski. U godinama posle toga nije se promenila, komercijalizovala niti postala rob tržištu.
Peti je kompletna umetnica. Pored muzike, ona piše poeziju a veliki je aktivista i borac za ljudska prava i zaštitu životne sredine. Iako je u kratkom periodu doživela veliku porodičnu tragediju (ostala je i bez muža i bez brata), želeći da digne ruke od muzike, na nagovor i uz podršku prijatelja, pre svih Stajpa, odustala je od toga. Kapa dole za snagu i požrtvovanje. Zbog svega toga 2007. stiglo je priznanje za njen celokupni rad u vidu prijema u Rokenrol kuću slavnih. Specijalno za tu priliku Peti je objavila album "Twelve", na kome se nalazi 12 obrada rok klasika, među kojima je, recimo, i Nirvanina "Smells Like Teen Spirit". Prošle godine izašao je za sada njen poslednji materijal – "The Coral Sea", na kome recituje poeziju iz istoimene knjige uz pratnju Kevina Šildsa (Kevin Shields) iz grupe "My Bloody Valentine".
Peti Smit nije mlada instant zvezda za kojom vrište klinci, njeni hitovi nikada nisu bili u vrhu svetskih top-lista, albumi joj nisu bili najprodavaniji, ali njen uticaj na muziku je toliko veliki da bi bio greh propustiti njen nastup na Egzitu. Ukoliko niste upoznati s radom ove ikone panka i roka, ili mi ne verujete na reč, a vi lepo "otiđite" na zvanične prezentacije bendova kao što su "R.E.M.", "U2", "Sonic Youth", "The Smiths", "Garbage" i pronađite podatak u biografijama ko je imao najveći uticaj na njihovo stvaralaštvo. Naravno, jedna i jedina Peti Smit. Dobro nam došla!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

exitmuzikapeti smitvest
Komentari (0)
Dodaj komentar