Sećanje na „Hrvatskog kralja fanka“: Sedam godina od smrti nezaboravnog Dina Dvornika

Na današnji dan pre sedam godina preminuo je legendarni hrvatski pevač Dino Dvornik u Zagrebu u 45. godini i ostavio brojne obožavatelje i kolege u šoku, a svake godine mnogi se prisećaju u kojoj je meri Dino zadužio muzičku scenu.

Rođen u Splitu 1964. godine kao drugo dete poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić, Dino je od malih nogu bio pod svetlima reflektora. Sin slavnog oca Borisa pojavio se u „Našem malom mistu“ kao devetogodišnjak, a kasnije je usledilo još nekoliko uloga, prenose hrvatski mediji.

Kako je odrastao, Dvornik se okretao muzici. Kao svoje muzičke uzore navodio je Džejmsa Brauna i Stivija Vondera. 1989. godine venčao se sa tadašnjom devojkom Danijelom, kojoj je posvetio pesmu „Ljubav se zove imenom tvojim“, a iste godine objavio album „Dino Dvornik“.

Usledili su albumi „The Best of: Vidi ove pisme“, „Big Mamma“, „2002 godine u Splitu“, „Svicky“ i poslednji, „Pandorina kutija“. Omiljen u Hrvatskoj, ali i van njenih granica, Dino je bio obožavan na celom Balkanu.

U septembru 2008., nakon šest godina muzičke pauze, trebao je da objavi novi album, a neki su mu predviđali veliki povratak na scenu. Album je postao hit, ali Dino to nije doživeo.

Umro je u svom stanu u Zagrebu, a toksikološki nalaz pokazao je da je kombinovao tablete za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Kremiran je dva dana kasnije, a ceremonija je ostala vjerna njegovom stilu. Puštala se njegova muzika i muzika koju je voleo.

„Ne prođe dan da ga se ne setim. On je uvek na neki način prisutan u našim životima. Ne znam da li razumete, ali na neki je način živ. Da li to kroz pesme koje čujem na radiju ili nešto drugo, ali prisutan je i ništa se za sve ove godine nije promenilo po tom pitanju“, kazala je ranije Danijela Dvornik.

I Dinova kćerka Ella se putem društvenih mreža oglasila povodom godišnjice svog oca.

Foto: Facebook/EllaDvornik

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Dino Dvornikmuzičar
Komentari (0)
Dodaj komentar