„Simple Minds“ u Areni

U sredu, 11. novembra, u Srbiji je proglašena epidemija novog gripa, što je po nekim tumačenjima značilo neke specijalne mere, uključujući i zabranu javnih okupljanja. Ali, ovo je Srbija i ovde su specijalne mere na snazi već gotovo dvadeset godina. Srećom, to je znao i Džim Ker (Jim Kerr), pevač kultne grupe "Simple Minds". Toga dana trebalo je da imaju koncert u Areni. I imali su!
Nastavak sjajne muzičke jeseni. Ponovo je bilo nešto manje ljudi nego što bi se okupilo u normalnim okolnostima, možda svega 5.000. Na maske smo se već navikli, bilo ih je dosta u publici. Neuobičajeno kamerna atmosfera sa stolicama u parteru, koju je propisno zagrejao Vlatko Stefanovski. A onda dolazi počasni zvezdaš s dresom sa brojem 50, Džim Ker, i situacija se menja iz korena. Čovek je bio u Bariju 1991, kada je Crvena zvezda pisala svoju istoriju i osvojila krov Evrope. Naklon, bez obzira na to čiji ste simpatizer.
Na samom početku koncerta Ker se izvinio prisutnima zbog promuklog glasa i malaksalosti. Pevač je prethodnih nekoliko dana bio bolestan i, iako su mu doktori savetovali da otkaže koncert, nastupao je pod temperaturom.
"Rekao sam lekaru: Prvo, ‘Simple Minds’ nikada ne otkazuju koncerte, a drugo, naročito ne kada je u pitanju Beograd, u kome smo pre tri godine imali jedan od najboljih nastupa u karijeri."
Još jedan naklon velikanima. Prvi deo koncerta protekao je u nešto sporijem ritmu. Zatim su usledeli nezaboravni hitovi, poput pesama "Don’t You (Forget About Me)" i "Promised You A Miracle". Naravno, sam naziv turneje govori da ona promoviše novi album – "Graffiti Soul", objavljen početkom ove godine, ali bio je to, kao i prethodnog puta, presek višedecenijske uspešne karijere. Koncert je završen uz gromoglasne ovacije i izjavu Džima Kera da je beogradska publika odavno deo istorije benda "Simple Minds".
Na kraju još samo pohvala organizatorima i menadžmentu grupe, koji su prisutnima u Areni odmah po završetku koncerta ponudili da za 2.000 dinara kupe fleš memoriju s tonskim zapisom kompletne svirke. Ah, ta tehnologija… Zaista vredna uspomena na ovaj veliki događaj.
Veliko hvala Džimu Keru i njegovoj grupi, a mi smo već spremni za Toma Džounsa. Vidimo se uskoro, naravno, ponovo u Areni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradmuzikasimple mindsutiscivest
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zoran Racić

    Da, bilo je to nezaboravno veče. Drago mi je da sam čuo dosta starih stvari koje nisu svirali pre tri godine: I travel (Empires and Dance ), Love song, Theme for the great cities, Transmission, Sons and Fascination (Sisters feeling call & Songs and fascination). Drago mi je da su odsvirali i veliki deo, po meni najboljeg albuma „New Gold Dream“, a pogotovo kada je pevač morao da napusti na kratko binu, odsviran je jedan od najlepših instrumentala, „Somebody up there likes You“. Sve u svemu, iako je možda bilo nekih zamerki, sve im je oprošteno i ponovo su dokazali da su jedan od najboljih bendova. Nadam se skorom viđenu u BG ili na nekom od Exit-a.