Sting

Gordon Sumner, Sting, rođen je u Engleskoj 2. oktobra 1952. godine. Ovaj izvođač poznatiji je po solo karijeri, koju je započeo 1982. godine, nego po prethodnom radu u grupi „Police“, gde je bio vokal i basista. Još dok je bio u toj grupi, radio je na velikom hitu i pojavio se u spotu grupe „Dire Straits“ – „Money for Nothing“.

Po raspadu benda „Police“, Sting je dobio ulogu u filmu „Brimstone And Treacle“, koji mu je, zahvaljujući muzici iz filma koju je on pravio i dotadašnjoj popularnosti, doneo dobru podlogu za nastavak solo karijere. Već 1985. godine sastavlja bend „Plave kornjače“, koji ga je pratio na turnejama i sa njim radio u studiju. Iste godine izdaje prvi solo album, sa kojeg su se izdvojila tri hita: „If You Love Somebody Set Them Free“, „Fortress Around Your Heart“ i „Russians“.

Do 1990. godine, kada je izdao album koji je proslavio hit „An Englishman In New York“, Sting je sa svojim bendom i drugim poznatim izvođačima pravio album posvećen žrtvama represije u Argentini. U tom periodu posvetio se i zaštiti ljudskih prava, ali i zaštiti prirode, posebno kišnih šuma u Južnoj Americi.

Hit pesma „All For Love“, koju je snimio sa Brajanom Adamsom i Rodom Stjuartom, kao muziku za film „Tri musketara“, publikovana je na vrhuncu slave sve trojice pevača, 1993. godine. Hitovi „When We Dance“ i „This Cowboy Song“ – učvrstili su popularnost ovog pevača devedesetih godina.

Našavši se na vrhuncu popularnosti, Sting je bio veoma interesantan i medijima. Najpre su mu sa podsmehom prebacivali da ima sve manje kose i sve dužu kosu, zatim da ima probleme sa drogama, da bi se na kraju kao istinit pokazao jedan od tračeva da ga potkrada lični računovođa; zbog manipulacija u vođenju prihoda, njegov računovođa zaista je dobio šest godina zatvora.

Poslednjih godina Sting se postepeno povlačio iz javnosti. Solidne uspehe postigao je albumima izdatim 1999. godine i 2001. godine. Drugi album bio je posvećen žrtvama u rušenju Svetskih trgovinskih centara. Međutim, uprkos tome što ovi albumi nisu postigli ni približne uspehe kao raniji, Sting je ostao jedna od najpoznatijih ličnosti s kraja 20. veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar