Toše dobija fontanu u Skoplju

Prošlo je dosta vremena pa su se stvari nekako slegle. On je otišao, svi se nadamo na neko bolje mesto, a još uvek je s nama. Već smo izgubili osećaj da ga nema. Ali, kad god poverujem u sve ovo, pogodi me grom. Spot ili samo pesma i ponovo sam se vratio tri godine unazad.
U pripremi za ovaj članak pronašao sam jedan njegov nastup uživo na jednoj televiziji, kada je izveo pesmu "Zajdi, zajdi". I sve je, naravno, opet palo u vodu. Vanja me zagrli, pređe rukom preko monitora i pita me: "Je l’ da, tata, da nije otišao?" A ja bez reči samo klimnem glavom. Nema utehe, nema povratka.
Sve je krenulo pre nekoliko dana kada smo saznali da je vozač džipa te kobne večeri Georgij Georgijevski i pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog te tragedije. Nije utvrđena ni tačna brzina kojom je vozio, ni da li je zaspao za volanom. Sam kaže da nije kriv, ali da mu je već najveća kazna što je izgubio brata. Ali ne bismo o tome. Nešto drugo se važno dešava.
U Dečijoj ulici u Skoplju počela je izgradnja memorijalne fontane u čast tragično preminulog pevača Tošeta Proeskog. Zvanično otvaranje biće ove jeseni i verovatno će se poklopiti s godišnjicom smrti ovog jedinstvenog čoveka (16. oktobar). Veruje se da će to mesto vrlo brzo postati svratište mladih iz cele bivše Jugoslavije, ali i svih fanova iz celog sveta. Mi smo ranije najavljivali da bi na tom mestu trebalo da se izgradi čitav park, zatim veštačko jezero, amfiteatar, staze za vožnju bicikala, tereni za košarku, tenis i odbojku. Od te ideje se zasad odustalo, ali nije od kružne fontane. Ona će biti urađena s Tošetovim likom, duboka 1,2 metra, s prečnikom od sedam metara. Okolina će biti ukrašena žardinjerama s cvećem, biće postavljene klupe, a ceo prostor obasjavaće neonske svetiljke. Izgradnja je počela još u martu i veruje se da će se radovi završiti kako je planirano.
Pored ovoga, njegovo rodno Kruševo dobiće spomen-kuću površine 1.200 kvadratnih metara, izgrađenu u obliku krsta, u okviru koje će se nalaziti muzej posvećen Tošetu. Nama ostaje da generacijama koje dolaze pričamo o njegovoj veličini i da verujemo svim srcem u sve što je govorio i radio. To je, nažalost, najviše što možemo. Manje svakako ne smemo. Anđeo bio, anđeo ostao. Naš Toše!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fontanaskopljetose proeski
Komentari (0)
Dodaj komentar