Tri dana džeza u Kraljevu

U Kraljevu, u dvorištu Francuske kuće, večeras počinje sedmi internacionalni džez festival „Džezibar”. Nastupiće duo iz Hrvatske ,,Bow vs. Plectrum” (Gudalom protiv trzalice) koji čine mladi umetnici Filip Novosel (tamburica) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Njihov debi album bio je veoma zapažen među ljubiteljima ove muzike. Na istom mestu biće postavljena izložba fotografija „Džezibar – retrospektiva”.

U naredne dve večeri festival se seli na drugu lokaciju, na Trg Svetog Save, pa će tako u subotu 1. jula festivalsko veče otvoriti dvanaestočlani sastav iz Beograda ,,The Mambo Stars” sa repertoarom orijentisanim ka latino muzici. Nakon tog domaćeg ansambla, na sceni će biti ,,Korteks”, kvartet iz Norveške, čija je muzika mešavina bluza i fanka, a zatim ,,Wacky Blues Professors”, najpopularniji bluz sastav Slovenije.

– Treće večeri najpre će nastupiti novosadski sastav ,,Majamisti trio”, jedan od najpriznatijih srpskih sastava u inostranstvu, zatim nastupa zvezda festivala Đanluka Petrela i „Trio 70’s”, najbolji italijanski džezer srednje generacije i jedan od najcenjenijih svetskih trombonista. Festival će vrelim bluz-soul emocijama zatvoriti Rafael Vresnig i njegov ,,The Soul Gift” bend – najavio je Bojan Petrović, muzički urednik Kulturnog centra ,,Ribnica”.

Ova ustanova je, kao i ranijih godina, organizator džez festivala u Kraljevu, a ovog puta će nastupiti najveći broj inostranih izvođača:

– Ponosni smo na činjenicu da je naš festival i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. „Džezibar” je jedan od pet festivala u Srbiji za koje ovo ministarstvo izdvaja sredstva, što nam govori da smo na dobrom putu i da festival ima kvalitet. Inače, ovogodišnji program sastavio je Vojislav Pantić, eminentni džez kritičar – naglasila je Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra „Ribnica” u Kraljevu.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dzezKraljevo
Komentari (0)
Dodaj komentar