U susret „Egzitu“

Krupnim koracima grabimo ka „Egzitu“. Znači li to da smo najzad našli „izlaz“ iz situacije u kojoj se nalazimo? Teško! Ipak, ovaj izlaz (Egzit ’08.) definitivno nam niko ne može oduzeti.
Opčinjen saznanjem da će se na manifestaciji pojaviti niko drugi do Seks Pistolsi, nisam ni obraćao pažnju na ostale izvođače. Kad ono… Dame i gospodo, na Tvrđavi u Petrovaradinu u petak, 11. jula, zvanično je potvrđeno, nastupiće živa legenda britanske scene – Pol Veler (Paul Weller). Ovaj muzičar, rođen 25. maja 1958. godine, osnivač je kultnog sastava „The Jam“. S obzirom na to da se bend pojavio u vreme kad su scenom harali tvrdi i neprikosnoveni Seks Pistolsi i Kleš (The Clash), zadatak im je bio utoliko teži da nešto mekšim i pitkijim zvukom pridobiju publiku. Naravno, u tome su i te kako uspeli. Momci postaju predvodnici novog talasa, ili nju vejva (new wave), koji je ostavio dubok trag čak i u tadašnjoj, izuzetno jakoj jugoslovenskoj sceni.
Njihov najveći hit – „Going Underground“, 1980. godine dospeva na prvo mesto britanske Top 10 liste. Uz mnogobrojne hitove, koji su u to doba gospodarili svetskim top-listama, bend se na vrhuncu karijere raspao. Lider grupe, Pol Veler, okreće se novim izazovima i 1983. osniva novi bend – „The Style Council“. Uz veoma velik komercijalni uspeh ovaj bend je ipak ostao pomalo u senci „The Jam“-a. Godine 1989. prestaju s radom, a Veler započinje takođe veoma uspešnu solo karijeru. Njegova muzika svakako je imala najviše uticaja na ostrvske bendove koji su se kasnije pojavili („Oasis“ i „Blur“) i sam pokret koji je nazvan brit-pop.
Hteo bih da spomenem još jedan veliki bend koji će se pojaviti na Tvrđavi, u nedelju, 13. jula. „The Hives“ je trenutno jedan od najpoznatijih sastava koji se bavi tvrdim garažnim zvukom i svakako će biti velika atrakcija festivala. Bend dolazi iz malog industrijskog grada u Švedskoj, a osnovan je 1993. Nakon izdavanja svog četvrtog albuma – „The Black and White Album“, oktobra prošle godine, momci su krenuli na turneju u sklopu koje i dolaze u Novi Sad. Uvek veseli i spremni za iznenađenja, obučeni u crno-bela odela, i ovoga puta, uveren sam, uspostaviće sjajan kontakt s publikom.
Imate još vremena da karte za Egzit ’08. nabavite po promotivnoj ceni od 5.490 dinara, i to isključivo na zvaničnom sajtu festivala. U redovnoj prodaji cena će biti 7.790 dinara. A ja svakako očekujem spisak s novim učesnicima, uz koje bismo, bar dok traje ovaj spektakl, mogli pronaći naš „izlaz“.
Ostale informacije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

exitmuzikapol velervesti
Komentari (0)
Dodaj komentar