U susret festivalu „Beovizija 2009“

Ponovo smo na domaćem terenu. Vreme je da se bavimo novom Beovizijom. Iako su već krenule čaršijske priče o tome da je sve namešteno, da se zna pobednik i da su među polufinaliste uskočili neki učesnici koji su zakasnili s predajom pesme, a izostali neki već provereni i poznati na ovdašnjoj sceni, mi te stvari nećemo komentarisati. Naše je da što bolje najavimo i predstavimo verovatno najveći festival kod nas.
"Beovizija 2009" biće održana u dve večeri: 7. marta – polufinale i 8. marta – finale. Destinacija je ista kao i do sada, a to je Centar "Sava". Pobednika festivala odlučiće, kao i ranijih godina, stručni žiri i publika, to jest gledaoci, podjednakim udelom od 50:50%. Jedini novitet je taj što će pobednik (autor teksta, autor muzike, aranžer i izvođač) prvi put dobiti i novčanu nagradu.
U konkurenciji od 90 kompozicija koje su pristigle na konkurs, selekciona komisija odabrala je 20 koje ćemo slušati na festivalu. Komisija je bila sastavljena od muzičkih urednika RTS-a, a to su Jelena Ilić, Ana Milićević i Jelena Vlahović. Kako se tvrdi na zvaničnom sajtu RTS-a, odlučivalo se autonomno i diskreciono i u potpunosti je ispoštovana procedura propisana pravilnikom. Da sve bude zvanično, tokom preslušavanja numera vođen je i zapisnik, a komisija odgovara za kvalitet festivala na osnovu pristiglih pesama.
Da podsetimo naše čitaoce, pobednik Beovizije predstavljaće našu zemlju na Pesmi Evrovizije, koja će se ove godine održati u Moskvi u maju. Žrebom koji je obavljen u hotelu "Meriot" u centru Moskve odlučeno je da Srbija nastupa druge polufinalne večeri – 14. maja (prvo polufinalno veče je dva dana ranije). Pored Srbije druge večeri nastupaju još i predstavnici Slovenije, Danske, Azerbejdžana, Holandije, Letonije, Mađarske, Norveške, Ukrajine, Grčke, Litvanije, Poljske, Hrvatske, Estonije, Moldavije, Kipra, Islanda, Slovačke i Albanije. U prvom polufinalu nastupaju Bosna i Hercegovina, Švedska, Izrael, Belgija, Andora, Češka, Crna Gora, Island, Gruzija, Bugarska, Portugal, Švajcarska, Makedonija, Finska, Belorusija, Turska, Rumunija, Malta i Jermenija.
Raspored nastupanja na Pesmi Evrovizije 2009. za polufinale i finale biće određen sredinom marta u Moskvi, u prisustvu šefova delegacija 43 zemlje učesnice.
Učesnike festivala "Beovizija 2009." predstavićemo u sledećem članku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beovizijamuzikavest
Komentari (0)
Dodaj komentar