Veliki prezir: Samo tebe znam

Veliki prezir formirao je Vladimir Kolarić juna 1994. godine. U originalnoj postavi, (osim Kolarića) bili su još i Slavko Kontra, Predrag Ilčešin i Dušan Kuzmanović. Odmah po osnivanju, bend pravi svoj prvi demo, za pesmu „Samo tebe znam“. Za ovu pesmu je snimljen spot na proleće 1995. godine, i pesma postaje hit na svim TV i radio stanicama.

Na leto 1996. godine Veliki prezir snima svoj prvi album pod nazivom „Veliki prezir“ koji se na tržištu pojavio u jesen iste godine. Pored pesme „Samo tebe znam“ koja je još pre objavljivanja albuma postala hit, sa ploče se izdvajaju još dva singla: „Ne znam“ i „Dobro je“. Posle toga počinju i izraženije koncertne aktivnosti. Između ostalog, Veliki prezir početkom 1997. godine održava koncerte na NS-plus-u i u klubu Crna mačka, kojima ulazi u sam vrh srpske pop-rok scene.

U junu mesecu 1997. godine grupa snima svoj prvi koncertni album, pod imenom „1 2 3 4“. Na njemu se nalazi jedanaest pesama sa prošlog albuma, plus dvanaesta, pesma Udica, koja do tada nije objavljivana. Nakon toga dolazi do personalnih promena u Velikom preziru: grupi se se tada pridružili Draga Antov (basista grupe Oružjem protivu otmičara), Robert Telčer (gitarista grupe Boje (Boye)) i mladi i perspektivni bubnjar Boris Mandić.

Krajem 1999. godine, pojavila se kompilacija pod nazivom „Korak napred, dva koraka nazad“, na kojoj se našla i grupa Veliki prezir sa obradom pesme „Okean“ od grupe La Strada. Po mišljenju mnogih muzičkih kritičara grupa Veliki prezir je ostavila najjači utisak na ovoj kompilaciji mladih bendova Srbije.

Drugi studijski album Velikog prezira pod nazivom „Brazde“ se pojavio na tržištu marta 2001. godine. Kao najava ovog albuma izbačen je pilot singl sa pesmom „Danima“ koji se pojavio godinu dana ranije od albuma. Na albumu se ta pesma pojavljuje u znatno mirnijoj produkciji od verzije sa singla. Kasnije se sa albuma snima spot za pesmu „Moram da znam.“

Četiri godine kasnije, krajem 2005, Veliki prezir objavljuje i svoj treći studijski album pod imenom Ruka bez povratka. Istovremeno se pojavljuje i singl Konj. Ovim albumom se ponovo menja postava benda: na mestu bubnjara došao je Robert Radić (nekadašnji bubnjar novosadske grupe Lav Hanters), a bas-gitaru svira Dušan Ševarlić.

Veliki prezir je tokom 2013. godine imao veliku turneju širom Srbije, a povod je između ostalog bio i snimanje dokumentarnog filma o bendu. Autorski pristup je specifičan jer film ne nastoji da bude klasičan biografski film, već se bavi prikazom raznih situacija benda tokom samog stvaranja muzike, putovanja, koncerata, snimanja, proba, razmene energije sa publikom, slučajnih događaja, razgovora, kao i reakcija publike koja se prvi put susreće sa njihovom muzikom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

veliki prezir
Komentari (0)
Dodaj komentar