Album u čast Sun Records-a

Velika imena roka i popa sviraće u čast rockabilly ere i odati priznanje Sun Records-u – kući koja je proslavila Elvisa Prislija, Roja Orbisona, Džonija Keša, Karla Perkinsa i Džerija Li Luisa.

Album će okupiti velike zvezde, kao što su Pol Makartni (Paul McCartney), Bob Dilan (Bob Dylan), Elton Džon (Elton John), The Who, Rod Stjuart (Rod Stewart) i Aerosmith, a oni će pevati najveće hitove Sun Records-a.

Dvočasovni tribute organizuje se povodom pedesetogodišnjice studija koji je osnovao Prislijev producent i DJ iz Alabame Sem Filips (Sam Phillips).

Prvobitni naziv, u januaru 1950, glasio je Memphis Recording Service, ali je dve godine kasnije došlo do promene imena u Sun Records.

Budući da je bio jedini u gradu, studio je privukao pažnju blues umetnika kao što su B. B. King i Howlin’ Wolf.

U julu 1954, po studiju je počeo da se vrzma mladi pevač Elvis Prisli (Elvis Presley), i uz pomoć lokalnih muzičara snimio „That’s All Right, Mama“. Prislijev prvi singl postao je prava senzacija, a Elvis je preko noći izrastao u zvezdu.

Filips je 1955. prodao Elvisov ugovor kompaniji RCA, a Sun je postao meka za mlade talente poput Džerija Li Luisa i Karla Perkinsa. Po prestanku rockabilly groznice, studio je postao redovno okupljalište fanova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar