Apokalipsa ponovo!

Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) iznova je montirao svoj klasik „Apokalipsa danas“ iz 1979. i već postojećoj verziji od dva i po sata dodao čitavih 60 minuta i više prizora sa Marlonom Brandom (Marlon Brando).

„Filmska publika je danas sofisticiranija i daleko tolerantnija. Osećali smo da bi neke scene, koje smo prvobitno odbacili, danas podigle film u učinile ga avangardnim“, rekao je Kopola.

Ideja da se „Apokalipsa danas“ učini avangardnijom zvuči donekle bizarno, jer je film, nadahnut romanom „Srce tame“ Jozefa Konrada (Joseph Conrad), već poznat kao jedno od najneobičnijih dela u istoriji filmske umetnosti.

Kopola se složio da na montaži radi tadašnji montažer Valter Murh (Walter Murch), pa su zajedno dodali više scena s Marlonom Brandom i jaču dozu humora. Reditelj je pronašao je neke muzičke zapise među starim beleškama svog pokojnog oca i njih takođe uvrstio u novu verziju.

Ako ste propustili da pogledate prvu verziju, svakako to ispravite, jer je „Apokalipsa“ jedan od najboljih filmova svih vremena. Uz besprekornu kameru Vitorija Storara (Vittorio Storaro), zbog koje se svaki bioskopski gledalac osećao kao da je i sam u Vijetnamu, ističe se sjajna gluma Roberta Duvala (Robert Duvall), Martina Šina (Martin Sheen) i Marlona Branda (Marlon Brando), te legendarne replike poput: „Tako volim miris napalma ujutro“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar