Arapski film otkriva skrivene porodične tajne

Režiser iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abulah al Kabi pomerio je granice delikatnim otkrivanjem priče o tradicionalnoj arapskoj porodici koja se suočava s pitanjem homoseksualne ljubavi, rodnog identiteta i ženskih prava.

Priča filma „Only Men Go To the Grave“ fokusira se na jednu konzervativnu iračku porodicu čiji članovi počinju da vide i otkrivaju svoje tajne nakon što glava porodice oslepi i umre.

Homoseksualni likovu u filmu ne tumače samo sporedne uloge niti predstavnike zapadne ili gobalizovane elite poput likova u drugim arapskim filmovima.  Glavne junakinje filma su zaljubljene lezbejke, tradicionalne arapske majke, žene i staratelji.

Režiser je takodje otkrio centralni muški lik koji se bori sa sopstvenom muškošću i polom. U jednoj od najhrabrijih scena vidi se glavni muški lik obučen u haljinu, sa šminkom i perikom.

Film je dobio odobrenja cenzora u UAE i sledećeg meseca će početi da se prikazuje u bioskopima u Dubaiju. UAE se smatraju jednom od tolerantnijih zemalja u Pesijskom zalivu, posebno u odnosu na Saudijsku Arabiju u kojoj je prikazivanje filmova u bioskopima zabranjeno.

Režiser je izrazio nadu da će film koji govori o homoseksualizmu i rodnom identitetu pomoći da se razgovor o ovim pitanjima pokrene na velikom platnu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar