„Beovulf“ u bioskopima 2007. godine

Premijera novog animiranog filma reditelja Roberta Zemekisa (Robert Zemeckis) „Beovulf“ („Beowulf“) sa Rej Vinstonom (Ray Winstone) u naslovnoj ulozi i Entonijem Hopkinsom (Anthony Hopkins) u ulozi korumpiranog kralja Hrotgara planirana je za novembar mesec 2007. godine. Priču o legendarnom junaku za veliko platno adaptirali su Nil Gejmen (Neil Gaiman; „Mirrormask“, grafička novela „Sendmen“) i Rodžer Ovri (Roger Avary; „Petparačke priče“). U filmu uloge tumače i Džon Malkovič (John Malkovich), Robin Rajt Pen (Robin Wright Penn), Brendon Glison (Brendan Gleeson), Krispin Glover (Crispin Glover), Alison Lohman (Alison Lohman) i Andželina Džoli (Angelina Jolie) u ulozi Grendalove majke.

„Beovulf“ je priča o strašnom ratniku koji brani svoje kraljevstvo od opakog čudovišta. Opevana je u staroj engleskoj pesmi koja datira iz 8. veka. U vremenu heroja, moćni skandinavski ratnik Beovulf spasava Dance tako što pogubljuje demona Grendela (Krispin Glover) i izlaže se gnevu njegove monstruozne, ali i zavodljive majke željne osvete, u sukobu koji će kralja pretvoriti u legendu.

Zemekis koristi isti postupak pri snimanju ovog filma kao i kad je reč o prethodnom filmu „The Polar Express“: uz pomoć vrhunske tehnologije, prenosi svaki pokret i mimiku glumca koju će kasnije animirati uz dodavanje izmišljenih pejzaža da bi verno dočarao ovu fantastičnu priču. Isti proces je korišćen i u animiranom filmu „Čudovišna kuća“ („Monster House“).

Na slici imamo prilike da vidimo lice i telo Andželine Džoli strateški prekriveno sa oko dve stotine senzora. Ovaj postupak animacije poznat je pod nazivom „performance-capture“.

U pitanju nije jedini „Beovulf“ projekat u skorije vreme: prošle godine je premijerno prikazan film „Beowulf & Grendel“ (2005), u režiji Sturla Gunarsona (Sturla Gunnarsson) sa Džerardom Batlerom (Gerard Butler) u glavnoj ulozi.

Robert Zemekis je jedan od najpoznatijih reditelja u Holivudu iza koga su filmovi: „Povratak u budućnost“ („Back to the Future“), „Ko je smestio zeki Rodžeru?“ („Who Framed Roger Rabbit“), „Smrt joj pristaje“ („Death Becomes Her“), „Forest Gamp“ („Forrest Gump“), „Kontakt“ („Contact“), „Duhovi naših tajni“ („What Lies Beneath“), „Izgnanik“ („Cast Away“) i već pomenuti „The Polar Express“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar