„Cinema City“ početkom juna u Novom Sadu

Treći internacionalni festival filma i medija "Cinema City" održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad festival, s bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Treće izdanje festivala obeležiće brojni noviteti, premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma.
Filmski festival zvanično će otvoriti čuvena holivudska glumica Džulijet Luis (Juliette Lewis), koja će iste večeri nastupiti sa svojim novim bendom "New Romantics" i u okviru muzičkog otvaranja festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Glumica će biti glavna inostrana gošća festivala, a publika će biti u prilici da vidi neke od kultnih filmova u kojima je igrala, dok će studenti i mladi filmski umetnici moći da prisustvuju master klasu koji će ona voditi.
Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. Preko 150 filmova, više od sto premijera, prikazivaće se u četiri zatvorena i tri otvorena bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film. Tri takmičarske selekcije festivala su: "Nacionalna klasa", koja predstavlja najbolja domaća filmska ostvarenja, kao i ekskluzivne premijere domaćih filmova; "Exit Point" donosi aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije i predstavlja laureate najznačajnijih svetskih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka i Sandens; "Up to 10k bucks", koji predstavlja filmove sa skromnijim budžetom i mlade autore iz celog sveta.
Na festivalu će premijerno biti prikazan novi film reditelja i scenariste Srđana Koljevića "Žena sa slomljenim nosem" u okviru selekcije "Nacionalna klasa". To je ljubavna priča koja govori o prevazilaženju emotivnih povreda iz prošlosti kroz neke naizgled nemoguće ljubavi. Glumačku postavku filma čine Nebojša Glogovac, Branka Katić, Anica Dobra, Nada Šargin, Vuk Kostić, Jasna Žalica, Nikola Rakočević, Dara Džokić, Vojin Ćetković, Srđan Todorović, Ljubomir Bandović i mnogi drugi. Direktor fotografije filma je Goran Volarević, a za montažu je bio zadužen Marko Glušac.
Zahvaljujući ovom festivalu publika će prvi put moći da vidi čak pet animiranih avantura omiljenog strip junaka na ovim prostorima – Korta Maltezea, heroja potlačenih. One će biti prikazane u okviru selekcije "Animatrix", čiji je selektor ove godine Aleksa Gajić, reditelj prvog srpskog dugometražnog animiranog filma "Technotise-Edit i ja".
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cinema cityfestivalfilmfilmnovi sad
Komentari (0)
Dodaj komentar