Danas počinje 46. Sofest

Godišnja smotra srpskog filma, 46. Sofest, počinje danas u Centru za kulturu Sopot, a do 8. jula biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za jednu od nagrada.

Povodom 50 godina od kultnog filma „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, Sofest će se održati pod sloganom „Skupljanje (ne)razvejanog perja“ i odati počast Petroviću i jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

Festival počinje otvaranjem izložbom fotografija, plakata i dokumenata „50 godina Skupljača perja“, a Sopotom će zatim, tradicionalno, prodefilovati autori i glumci filmova koji će biti prikazani u narednih pet dana.

Svečanost će upotpuniti nastup KUD Kosmaj iz Sopota kao i vatromet, a najavljen je nastup sastava „Ođila“ koji već decenijama neguje autentičnu romsku muziku.

Narednih dana u Centru za kulturu Sopot biće prikazani filmovi „Zona Zamfirova II deo“, „Dnevnik mašinovođe“, „Vetar“, „Povratak“, „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“, „Kozje uši“, „Stado“, „Igla ispod praga“, „Ona je živa“, „Slepi putnik na brodu ludaka“, „Santa Maria della Salute“, „Afterparti“, „Naši očevi, majke i njihova deca“, „Sporazum“, „Jesen samuraja“, „Biser Bojane“, „Inkarnacija“, „Vojna akademija: Novi početak“ i „Rekvijem za gospođu J“.

Stručni žiri u sastavu: reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Gran pri za najbolju režiju, nagrade „Bata Živojinović“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film.

Žiri publike takođe će odabrati najbolji film, a Odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

Van konkurencije biće prikazan film „Zemlja bogova“ Gorana Paskaljevića.

U okviru pratećeg programa, 7. jula u 13 sati biće održana panel diskusija „Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma“, a od 5. do 7. jula biće organizavane projekcije filmova za decu.

Festival će se završiti onako kako je i počeo – odavanjem počasti filmu „Skupljači perja“ specijalnom projekcijom koja će uslediti nakon svečane dodele nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festivalfilmsofestsopot
Komentari (0)
Dodaj komentar