DJ postaje počasni doktor nauka

Džonu Pilu (John Peel), legendi BBC-a, univerzitet u rodnom Liverpulu daće počasnu titulu iz muzičkih nauka.

Otkad je prvi program radija BBC krenuo sa emitovanjem 1967. godine, skoro cela postava voditelja se nekoliko puta promenila – sa jednim izuzetkom. Upravo najkontroverzniji od svih, Džon Pil, tokom svih ovih godina zadržao je svoje mesto, uvek se boreći za novu muziku i otkrivajući nove umetnike.

Džon Robert Parker Rejvenskroft (John Robert Parker Ravenscroft) rođen je 1940. u Liverpulu. Karijeru disk-džokeja počeo je u ranim šezdesetim na piratskoj radio stanici, zbog čega je i smislio pseudonim Džon Pil. Na BBC-u radi od samog osnivanja Prvog programa, izdržavajući sve kadrovske promene i kritike. Oduvek se borio protiv ustaljene, učmale muzike i promovisao je novi zvuk. Bio je jedan od prvih zagovornika punk-rock zvuka u sedamdesetim i prvi DJ koji je jednu muzičku numeru pustio dva puta u istom danu (Teenage Kicks od Undertones-a).

Među grupama koje su, praktično, njegovo otkriće nalaze se legende poput The Smiths, a jedne od protagonista brit-pop-a – Pulp, puštao je još 1981 – deset godina pre nego što je bilo ko drugi čuo za njih. Pored ove nove univerzitetske počasti, legendarni Pil može se pohvaliti i priznanjem OBE (Order of the British Empire), koje je dobio 1998. Jedan od njegovih obožavalaca je i sam premijer Toni Bler (Tony Blair), koji je za Pila rekao da je “postao nacionalna institucija poput Kraljice Majke”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar