Dokumentarac o Džajiću otvara zlatiborski festival

Bosanski dokumentarni film „Džajić” o Draganu Džajiću, u produkciji televizije Al Džazira, biće prikazan na otvaranju Šestog međunarodnog festivala sportskog filma „Zlatibor”, najavio je osnivač i direktor festivala Mihailo Todorović Crni na konferenciji za novinare na Zlatiboru. Festival će biti održan od 29. juna do 2. jula u Kongresnom centru „Srbija”, a Džajić će ovom prilikom na svečanom otvaranju primiti nagradu festivala za životno delo.

– Čast nam je što će naš proslavljeni fudbaler ovde prisustvovati i što će film koji govori o njegovom životu i karijeri otvoriti festival. Film „Džajić” u trajanju od 55 minuta radila je televizija sa ovih prostora Al Džazira u svojoj produkciji, a autor je Sabahudin Topalbećirević, sportski novinar i komentator iz Bosne i Hercegovine – rekao je Todorović.

Među laureatima ostalih nagrada ovog festivala za životno delo su i proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šoštar, filmski reditelj Zdravko Šotra, čija će dva filma biti prikazana („Više od igre” i „Santa Maria Della Salute”), predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i posthumno košarkaš Mirza Delibašić.

– Nastojimo da festival u organizacionom smislu bude što kvalitetniji. Imaćemo dosta gostiju, poznatih sportista i glumaca, uz veliki broj dokumentarnih prikazujemo i četiri igrana filma u večernjim časovima. Biće prikazan i film „Četiri prijatelja” našeg oskarovca Stiva Tešića, koji takođe za temu ima sport, a samo jednom je prikazan kod nas u Beogradu za vreme Festa 1982. godine, s tim što je ovo prvo zvanično prikazivanje u kraju gde je Stiv rođen i odrastao – dodao je Todorović.

U festivalskoj selekciji, kako je rekao umetnički direktor festivala Jovan Marković, bilo je oko 150 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta. U konkurenciju za nagrade odabrano je tridesetak filmova iz 15 zemalja.

– Sve više se probijamo u svet, ove godine u svim značajnijim katalozima svetskih festivala sportskog filma bio je predstavljen i zlatiborski festival. Za projekcije pred publikom tokom trajanja smotre odabrano je desetak filmova a najbolja ostvarenja će biti nagrađena – kazao je Marković.

U ime opštine Čajetina, koja je osnovala i finansira ovaj filmski festival, zamenik predsednika te lokalne samouprave Arsen Đurić istakao je da ta opština i ove godine znatna sredstva izdvaja za organizovanje letnjih zlatiborskih kulturnih dešavanja.

– Kad smo pre šest godina ustanovili ovaj festival nije slučajno odabrano da Zlatibor bude domaćin. Ova planina ima velike potencijale u sportskom turizmu, ovde se oko 100 sportskih ekipa iz celog sveta godišnje priprema – napomenuo je Đurić.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dragan džajićfestivalfilmZlatibor
Komentari (0)
Dodaj komentar