Đorđević: Fest miri mejnstrim i andergraund

Selektor Festovih programa „Thrills and kills“, „Granice“ i „Microwave“ i član Odbora festivala Mladen Đorđević kaže da će 45. Fest zadovoljiti različite ukuse – od mejnstrima do andergraunda i pozvao publiku da bude istraživački nastrojena.

On je rekao da selekcija „Granice“ ove godine briše granice između dokumentarnog i igranog filma, zbog čega je u ovaj program uvrstio čak tri dokumentarca.

„Film “Safari“ kultnog austrijskog reditelja Urliha Zajdla govori o turistima sa Zapada koji odlaze na safari u Afriku i ubijanjem životinja doživljavaju neku vrstu emocionalnog oslobođenja. To je jedan provokativan portret zapadnog društva. Zajdl je poznat po oštrom pristupu austrijskom društvu i zato njegove filmove finansiraju Nemci, a ne Austrijanci“, kaže Đorđević.

On je izdvojio i dokumentarac „Liberami“, prošlogodišnji pobednik programa „Horizonti“ Venecijanskog filmskog festivala, mlade italijanske rediteljke Federike di Đakomo koja je zapazila sve češće slučajeve isterivanja đavola u okviru katoličke crkve, ali i provokativan film „Roko“ o čuvenoj porno zvezdi Roku Sifrediju koji je u intervjuima vrlo direktan i iskren i čak ide dotle da ruši mit o sebi, govori o svojim počecima, odnosu sa porodicom, surovim odnosima u šoubiznisu.

Đorđević je primetio da se na velikim svetskim festivalima dokumentarni filmovi takmiče rame uz rame sa igranim, da se ne pravi više jasna razlika i da je sam naziv „dokumentarni film“ pod znakom pitanja.

„Šta znači dokumentarni film? Da li da vrednost dokumenta prevazilazi umetničku vrednost? Svakako da ne. Ako vrednost dokumenta prevazilazi umetničku vrednost, onda je reč o televizijskoj emisiji. S druge strane, igrane filmove možemo nazivati dokumentom, istorijskim ili dokumentom nečije psihe ili emocionalnog stanja“, rekao je Đorđević.

Program „Thrills and kills“ podrazumeva žanrovska ostvarenja – trilere, akcije, horore.

Na Fest dolazi film iz kinematografije za koju, kako kaže selektor, nismo navikli da nam isporučuje žanrovske filmove – mađarsko ostvarenje „Ubica iz kolica“, koji prati grupu mladića vezanih za invalidska kolica koji sticajem okolnosti počnu da rade za lokalnu mafiju.

Iz Južne Koreje stiže „Voz za Pusan“ o zombi epidemiji, na programu će se naći i detektivski triler „Jezivi“ kultnog reditelja Kijoši Kurosave o detektivu koji se vraća iz penzije kako bi rešio misteriju nestanka jedne porodice što je „zanimljiv portret japanskog društva“.

„Microwave“ i ove godine podrazumeva filmove rađene u skromnim produkcijskim uslovima, u uslovima „štap-kanap“.

„Meni je i dalje želja da kroz tu selekciju motivišem mlađe, ali i starije autore da uprkos nedostatku sredstava i nefinasiranju od strane državnih fondova, ipak naprave umetnički vredna dela“, kazao je Đorđević.

On naglašava da su filmovi u pomenutim selekcijama namenjeni pravim sladokuscima, posvećenicima i da je važno da Fest ima takva ostvarenja, jer „mora da otkriva nove dimenzije, puteve koji nisu vezani samo za mejnstrim“.

„Fest pokušava da isprati provokativne filmove i tu se mogu naći ostvarenja koja su umetnički vredna, koja preispituju i ruše razne tabue, od siocio-političkih do seksualnih“, ukazao je Đorđević.

On je rekao da bi voleo da publika obrati pažnju na neke filmove u nacionalnoj takmičarskoj selekciji „koji su rađeni sa malo sredstava“ – „Vetar“ Tamare Drakulić, „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, „Afterparti“ Luke Bursaća.

„Pozivam publiku da bude malo istraživački nastrojena, da ne prati samo ono što je lokalno definisano kao mejnstrim“, rekao je Đorđević, posebno preporučivši novi film Džima Džarmuša „Paterson“.

On je primetio da su ovogodišnjim programom Festa zadovoljili širok dijapazon ukusa – „od mejnstrima do andergraunda, od komercijale do arthausa“, dodavši da je Fest bio poznat tokom istorije po „mirenju te dve, na prvi pogled, suprotne tendencije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festfilmMladen Đorđević
Komentari (0)
Dodaj komentar