Entoni Mingela (1954-2008)

Čuveni britanski režiser i scenarista Entoni Mingela (Anthony Minghella) preminuo je 18. marta u Londonu u 54. godini života. Mingela je umro nedelju dana nakon operacije kojom mu je uklonjen rak krajnika i grla.
Bio je veoma cenjen reditelj. Njegov filmski opus uključuje filmove: „Talentovani gospodin Ripli“ („The Talented Mr. Ripley“), „Hladna planina“ („Cold Mountain“), „Provalnik“ („Breaking and Entering“) i najpoznatiji – „Engleski pacijent“ („The English Patient“), za koji je 1997. godine dobio i Oskara.
Mingelina karijera započela je već tokom univerzitetskih dana. U pozorišnim krugovima se prvo dokazao kao scenarista, a zatim kao režiser i producent. Njegov prvi film – „Truly, Madly, Deeply“, drama iz 1990. godine, osvaja nekoliko važnih nagrada, među kojima je i BAFTA za originalni scenario. Drama „Engleski pacijent“ osvaja devet Oskara, među kojima i one najvažnije – za najbolji film i režiju. Naredni film, „Talentovani gospodin Ripli“, takođe je bio veoma zapažen, a dobio je i pet nominacija za Oskara.
Usledili su „Play“ iz 2000. godine, „Hladna planina“, koja je dobila sedam nominacija za Oskara (a osvojila samo jednog – za najbolju sporednu žensku ulogu, koji je otišao u ruke Rene Zelveger (Renee Zellweger)), i „Provalnik“ iz 2006. godine. Nedavno je završio snimanje televizijskog filma „Prva damska detektivska agencija“ („The No. 1 Ladies Detective Agency“), u kome glavnu ulogu igra Džil Skot (Jill Scott). Film „New York, I Love You“, nažalost, nije završio, a rad na filmu „The Ninth Life of Louis Drax“ još nije bio ni započeo, iako se jako radovao njegovom snimanju.
Reditelja Entonija Mingelu poslednji put smo mogli da vidimo kao glumca u jednoj maloj ulozi u filmu „Pokajanje“ („Atonement“). Ovaj film se još uvek daje u beogradskim bioskopima, pa je možda zanimljivo na ovom mestu skrenuti pažnju onima koji će ga tek gledati da obrate pažnju na ulogu domaćina televizijske emisije koji intervjuiše jednog od glavnih likova filma.
Mingela nikada nije voleo da o sebi razmišlja kao o režiseru. Jednom je rekao da je on pisac koji je sposoban da režira ono što napiše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

1954-2008entoni mingelafilmfilmvesti
Komentari (0)
Dodaj komentar