Glumci lako postaju muzičari

Holivudski filmovi puni su primera raznoraznih napora koje glumci podnose ne bi li se što bolje pripremili za ulogu. Robert de Niro (Robert De Niro) je danima vozio pravi taksi da bi se pripremio za ulogu u filmu „Taksista“ („Taxi Driver“). Pre pet godina smo detaljno obradili temu holivudskih kameleona koji se po potrebi goje i mršave, stiču mišićnu masu ili naprosto promene lični opis puštanjem brade i kose, nošenjem raznoraznih preotetičkih sredstava ili tako što se jednostavno potpuno zapuste.
Ono što godinama fascinira članove Američke akademije za film i televiziju i što oni retko propuste da nagrade jeste to što neki glumac nauči da svira muzički instrument za potrebe uloge. Setimo se samo Ketrin Hepbern (Katherine Hepburn) i filma „Pesma za ljubav“ („Song of Love“), gde je ona maestralno donela lik pijanistkinje Klare Šuman, Toma Halcea (Tom Hulce) u filmu „Amadeus“ („Amadeus“), Džefrija Raša (Geoffrey Rush) u filmu „Sjaj“ („Shine“) i, najsvežiji primer, Žoakina Feniksa (Joaquin Phoenix) i Oskarom nagrađene Ris Viderspun (Reese Witherspoon) u filmu „Hod po ivici“ („Walk the Line“), koji su u potpunosti dočarali Džonija i Džun Karter-Keš.
Ova tema postaje ponovo aktuelna s filmom „August Rush“, koji govori o 11-godišnjem siročetu i muzičkom geniju koji koristi svoje poklone kao tragove da bi otkrio ko su mu pravi roditelji. Članovi glumačke ekipe ovog filma, među kojima su Keri Rasel (Keri Russell), Džonatan Ris Mejers (Jonathan Rhys Meyers) i Fredi Hajmor (Freddie Highmore), imali su samo tri meseca da nauče da sviraju. Hajmor, koji tumači glavnu ulogu, naučio je da svira gitaru i orgulje, a u sklopu uloge je naučio i da diriguje simfonijskim orkestrom. Dovoljno je reći da Raselova u filmu igra koncertnu čelistkinju, a Ris Mejers rok pevača (njemu ta uloga i nije teško pala budući da je ranije svirao u rok bendu).
Režiserka Kirsten Šeridan (Kirsten Sheridan) insistirala je da svi glumci nauče da sviraju smatrajući da će na taj način biti daleko bliži likovima koje tumače. Ona je želela da glumci zaista osete emocije koje budi muzika u filmu. Na taj način je eliminisana i potreba za dublerima čije se ruke jedine vide u kadru kada se snimaju scene sviranja. Treniranje ruku i prstiju radi uloge je samo deo posla; potrebno je dočarati i pokrete tela, kao i mimiku.
Holi Hanter (Holly Hunter) se spremala čitavih godinu dana za Oskarom nagrađenu ulogu u filmu „Klavir“ („The Piano“), Tom Kruz (Tom Cruise) je imao samo pet nedelja da spremi Hajdnovu sonatu za film „Intervju sa vampirom“ („Interview with the Vampire“), dok je Barbara Herši (Barbara Hershey) za dve nedelje naučila da svira Šuberta za potrebe filma „Portret jedne dame“ („The Portrait of a Lady“).
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmmuzikapromena imidzasviranjeuloge
Komentari (0)
Dodaj komentar