„Građanin Kejn“ najbolji film svih vremena

„Građanin Kejn“ („Citizen Kane“) ponovo je izabran za najbolji film svih vremena na internacionalnom glasanju filmskih kritičara i režisera. Ovaj klasik Orsona Velsa (Orson Welles) iz 1941. godine izabran je za najbolji u tradicionalnom istraživanju Britanskog Filmskog instituta koje je obuhvatilo pojedinačna glasanja 144 filmska radnika.

Kritičari su filmu „Vrtoglavica“ („Vertigo“) Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock) dodelili drugo mesto ove liste. Režiseri su pak na drugo mesto najčešće stavljali film „Kum“ („The Godfather“) ili „Kum II“ („The Godfather Part II“). Tik iza ova dva filma, našao se, prema glasanju režiserâ, film Federika Felinija (Federico Fellini) – „8-1/2“.

Ovo istraživanje Britanskog Filmskog instituta koje se smatra prestižnim u filmskim krugovima sprovodi se na svakih deset godina, počevši od 1952. godine. Među kritičarima su i takva imena kao Beri Norman (Barry Norman) i Džonatan Ros (Jonathan Ross) ispred britanskih filmskih radnika i Rodžer Ebert (Roger Ebert) ispred američkih. Među upečatljivim režiserskim imenima koja su ovom prilikom podelila svoje mišljenje nalaze se i Kventin Tarantino (Quentin Tarantino), Sem Mendez (Sam Mendes) i Bernardo Bertoluči (Bernardo Bertolucci).

Zanimljivo je da britanskih filmova nema među prvih deset, a najbolje je kotiran film Kerola Rida (Sir Carol Reed) – „Treći čovek“ („The Third Man“), koji se nalazi na 35. mestu liste.

Simptomatično je, takođe, da na listi nema filmova „Ratovi zvezda“ („Star Wars“) i „Neki to vole vruće“ („Some Like it Hot“), koji su obično bili veoma visoko kotirani. Sa druge strane, klasik među mjuziklima, „Ples na kiši“ („Singing in the Rain“), izabran je od strane kritičara za deseti film na ovoj listi. Među režiserima je veoma visoko bio kotiran film „Lorens od Arabije“ („Lawrence of Arabia“).

Kako na listi kritičara tako i na listi režisera, među prvih deset uglavnom su stariji filmovi. „Najmlađi“ film je „Razjareni bik“ („Raging Bull“) Martina Skorsezea iz 1980. godine, koji se nalazi na šestom mestu liste koju su sačinili režiseri.

Prema mnogim mišljenjima, ovo istraživanje uvrežilo je mišljenje po kom je Orson Vels „Šekspir modernog filma“. Pomenuto glasanje obavlja se već četrdeset godina, a „Građanin Kejn“ uvek biva izabran za najbolji film, i to, čini se, ne bez osnovanih razloga. Naime, „Građanin Kejn“ pomerio je granice kinematografije i promenio način snimanja filmova. Vels je upotrebio sva sredstva koja su pružali tadašnji holivudski filmski studiji i iskoristio ih do krajnjih granica. Ovaj film je jedan veliki filmski eksperiment i upečatljiv portret jednog velikog čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Stanisava Arsović

    Film nije loš, samo ne znam da li je film svih vremena. Puno pozdrava!