Havijer Bardem kao Reinaldo Arenas

Španska mačo-zvezda Havijer Bardem (Javier Bardem), nama najpoznatiji iz manje-više bizarno „začinjenih“ filmova „Šunka, šunka“, „Usta na usta“ i Almodovarovog „Živog mesa“ doživeo je impresivan glumački preobražaj u „Before Night Falls“. U ovom filmu on igra kubanskog pesnika Reinalda Arenasa, koji je na svojoj koži preživeo sav teror režima Fidela Kastra.

U svom portretu pesnika, koji je 1990. godine umro u Njujorku od AIDS-a, Bardem veoma verno odslikava dostojanstvno, strast i osećaj za humor kojima se odlikovala Arenasova ličnost.

Bardem je vrlo zahvalan reditelju Julijanu Šnabelu (Julian Schnabel), čiji je prvi film, „Basquiat“ imao svoju premijeru na festivalu u Veneciji još pre pet godina. Šnabel je prvobitno Havijeru bio namenio jednu od epizodnih uloga, ali ga je 10 dana kasnije pozvao u dva ujutru: „“Želim da ti igraš Reinalda““, priseća se Bardem Šnabelovih reči, „a ja sam rekao: „Ne mogu! Ne znam engleski, ne znam kako govore na Kubi. Uostalom, ja sam krupan čovek, a Reinaldo je sitan“. Potom je Šnabel rekao: „Mislim da imaš izuzetan osećaj za bol i da znaš šta je bol, a Reinaldo je prošao kroz velik bol“. Razmislio sam i došao do zaključka da je to dobro obrazloženje“.

Potom je Bardem oslabio 16kg i učio engleski po šest sati dnevno, posle čega je usledilo učenje osobenosti kubanskog španskog od Kubanaca u Njujorku. „Pre nego što sam pristao na film, otišao sam u Havanu, jer sam želeo da imam jasnu predstavu o tome u šta se upuštam. Upoznao sam se sa piscima i gay krugovima (Arenas je bio homoseksualac), od kojih su mnogi prošli kroz pakao Kastrovih progona, i skoro da bismo se svi rasplakali kada bismo govorili o Reinaldu. Želeo sam da radim taj film, ali ne kroz prizmu odnosa na Kubi, već kroz prizmu odnosa među ljudima, jer nemamo razumevanja za međusobne razlike“.

Bardem se smeška dok govori o tome da su kod kuće, u Španiji „neki pomalo šokirani time što igram uloge homoseksualaca. Oni misle da radim ovo jer želim da uništim imidž koji sam izgradio i kojim se ponosim. Međutim, taj imidž ne odgovara karijeri kakvu želim da imam, potrebi da igram različite uloge i da budem u stanju da iznenadim i samog sebe“.

O nagradama i budućim nominacijama, Havijer kaže: „Da prvo vidimo da li se ljudima ovo dopada, pa onda da razmišljamo o nagradama. Ko, naravno, ne želi da dobije Oskara? Međutim, mi ovaj film nismo pravili zbog nagrada. Ja sam u njemu igrao jer verujem u to ko je Reinaldo Arenas“.

Što se tiče nagađanja u Španiji da bi mogao da pođe putem Antonija Banderasa i izgradi holivudsku karijeru, Bardem kaže: „Oni se verovatno plaše da ću se izgubiti ukoliko napravim karijeru van Španije. To se zove „prirodna zavist“, dogodilo se Antoniju i vrlo je glupo. Čovek ne može da zaboravi sopstvenu zemlju samo zato što je napušta na neko vreme“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar