Hitovi 2005: „Hari Poter 4“

Nove avanture malog čarobnjaka Harija Potera
Film „Hari Poter i vatreni pehar“ („Harry Potter and the Goblet of Fire“) Majka Njuela biće premijerno prikazan 18. novembra u američkim bioskopima. Za četvrtu epizodu ove franšize producenti su odlučili da je zima ipak najbolje vreme za premijeru.

Prvi film iz serijala – „Hari Poter i kamen mudrosti“ („Harry Potter and the Sorcerer“s Stone“), prikazan je 16. novembra 2001. godine i zaradio je oko 320 miliona dolara samo u Americi. Njega je pratio „Hari Poter i dvorana tajni“ („Harry Potter and the Chamber of Secrets“), koji je u bioskope stigao 15. novembra 2002. godine i zaradio 260 miliona dolara na domaćem terenu. Producenti su zatim odlučili da naredni film puste u bioskope osam meseci kasnije nego što se to očekivalo (novembar 2003. godine), te se film „Hari Poter i zatočenik Azkabana“ („Harry Potter and the Prisoner of Azkaban“) pojavio prošlog leta i inkasirao 250 miliona dolara.

U novom filmu ponovo ćemo videti Danijela Radklifa (Daniel Radcliffe) u naslovnoj ulozi, kao i Emu Votson (Emma Watson – Hermiona Grejndžer) i Ruperta Grinta (Rupert Grint – Ron Vizli). Mlađanom triju pridružiće se Ralf Fajns, koji će u konačno otelotvoriti ozloglašenog čarobnjaka Voldemorta.

U serijalu već igraju: Megi Smit (Maggie Smith), Gari Oldman (Gary Oldman), Robi Koltrejn (Robbie Coltrane), Majkl Gambon (Michael Gambon), Alan Rikman (Alan Rickman), Džejson Ajzaks (Jason Isaacs) i Timoti Spol (Timothy Spall).

Ovo je i velika obaveza za Fajnsa budući da će Voldemort, sad kada je dobio lice, biti glavni pokretač radnje u narednim filmovima – „Harry Potter and the Order of the Phoenix“ i „Harry Potter and the Half Blood Prince“. U novom filmu videćemo i Mirandu Ričardson (Miranda Richardson), koja igra Ritu Skiter, neodgovornu novinarku tabloidnih čarobnjačkih novina, kao i Brendona Glisona (Brendan Gleeson) kao poslednjeg učitelja odbrane od mračnih sila.

Režiser Majk Njuel (Mike Newell) publici je najbolje poznat po filmu „Četiri venčanja i sahrana“ („Four Weddings and a Funeral“). Stiv Klouvs (Steve Kloves) adaptirao je scenario za film po četvrtoj knjizi britanske književnice Džoane Rouling. Film je počeo da se snima u junu 2004. godine, praktično odmah posle premijere trećeg filma iz serijala.

Sutra čitajte više o ovom filmu.

Korisni linkovi:
Nove knjige Džoane Rouling
Hari Poter zvezde prestarile uloge
Ralf Fajns je lord Voldemort

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar