Hronika Sinemanije

U četvrtak, 7. novembra, završila se šestodnevna revija filmova – „Cinemania“. Poprilično interesovanje za većinu filmova i pristojna obaveštenost o novim ostvarenjima je, nadamo se, delom i naša zasluga. Sinemaniju je na najbolji mogući način otvorio Spilbergov film „Suvišni izveštaj“ („Minority Report“)

Film „Minority Report“ zapravo je fuzija dvojice genija svoje branše: režisera Stivena Spilberga (Steven Spielberg) i glumca Toma Kruza (Tom Cruise). Njihov prvi zajednički film – „Minority Report“ – vrlo je vešto zamišljena naučnofantastična priča, prožeta kompleksnim moralnim pitanjima o budućem društvu, u kom se zločin može sprečiti pre nego što se desi.

„Izveštaj“ ima veoma dobro osmišljenu priču, trilersku radnju, zapanjujuće efekte i ono što je Spilberg uvek znao da nam ponudi: odškrinuta vrata nekog budućeg vremena. Društvo o kom je reč, vremenski udaljeno od nas „samo“ pedeset godina, iskusilo je zapanjujuć napredak tehnologije. Sistem magnetne levitacije omogućio je kretanje električnih automobila na način koji je mnogo sličniji letenju. U ovom društvu niko ne nosi legitimaciju, jer su svuda okolo senzori koji identifikuju osobu po mrežnjači oka.

Iako veoma dobro zamišljen, prethodni Spilbergov film – „Veštačka inteligencija“ (A.I.) – uspeo je da nam ponudi samo pregršt specijalnih efekata. „Izveštaj“ će futuristima pružiti užitak zavirivanja u realnu budućnost, ljubiteljima akcije mnogo napetih situacija, a onima koji se zanimaju za mozgalice – brojne preokrete i inteligentne zamke. Ukratko, „Minority Report“ je jako dobar film koji bismo svima preporučili. Ako niste pristalica Spilbergovog završetka, koji ne ostavlja publici mnogo da razmišlja već na kraju filma ispiše poruku „Happy end“, nemojte zaobići bioskope. Ne dozvolite da vam jedna scena uskrati neponovljivo filmsko iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar