I za nju važe pravila: 12 stvari koje kraljica Elizabeta mora da ispoštuje

Protokol engleskog dvora važi za jedan od najstrožih na svetu. Stoga ne čudi što članovi žive kao u zlatnom kavezu, i što, poput vojvotkinje Kejt, moraju godinama da idu u plemićku školu kako bi naučili i utvrdili sve propise i pravila. Ali, ne mora se samo supružnici članova kraljevske porodice i njihovi najdraži pridržavati strogih pravila ponašanja. Postoje protokoli koje čak ni glava britanske kraljevske porodice ne može da prekrši, sviđalo se to kraljici ili ne.

Nemaju pravo glasa

Kraljica ili Kejt na biračkom mjestu? Nikada! Njihov odabir mogao bi da na kraju bitno utiče na mišljenje ostatka populacije.

Ne smeju da obavljaju nikakvu političku dužnost

Isti princip: time želi da se osigura da nijedan član kraljevske porodice ne može da utiče na javno mnjenje ili koristi službu za ličnu korist. Kad bi se ovo pravilo odnosilo na sve…

Ne smeju da jedu školjke

Doduše, ovo je pravilo više mera opreza nego zahtev. U osnovi, služi za sprečavanje alergijskih reakcija ili trovanja hranom.

Redosled se mora poštovati u službenim prilikama

Kejt prva ulazi u dvoranu? To se nikada neće dogoditi! Ko gde stoji, hoda ili sedi strogo je regulisano. Onaj s najvišim činom, u ovom slučaju kraljica, uvek ide prvi.

Može se jesti samo kad kraljica posegne za kašikom

Znači, ako kraljica jede, dopušteno je i ostalima da jedu, a ako kraljica prestane, to se takođe odnosi na sve, usput, i na sve ostale članove kraljevske porodice. Dakle, ako ste stvarno gladni, brzo jedenje je na dnevnom redu. Nikad se ne zna…

Ne smeju da budu katoličke vere

Britanski kraljevi oduvek su morali da budu lojalni engleskoj crkvi. Međutim, 2011. godine ublažen je zakon koji je članovima Krune zabranio da se venčaju s pripadnicima bilo koje katoličke vere.

Ne smeju ih dirati oni koji nisu članovi kraljevske porodice

Pri tome se svakako ne misli na rukovanje. Ali, grljenje, kao što to slavne osobe često čine prilikom poziranja s Vilijamom, Kejt ili Harijem, zapravo je strogo zabranjeno.

Odeća ne sme slati dvosmislene poruke

U protokolu nije precizno navedena samo dužina suknje. Odeća kraljevske porodice trebalo bi da bude moderna i elegantna, ali nikada ne sme da prenosi političku ili društvenu poruku.

Ne smeju da nose krzno

Ovo pravilo Edvarda III datira iz 12. veka. Ipak, kraljica, vojvotkinja Kamila pa čak i Kejt već su viđene s ponekim komadom odeće sa krznom.

Moraju da sa zahvalnošću prihvate poklone

Bez obzira šta dobiju, moraju to da uzmu. A budući da svi pokloni pripadaju kruni, kraljica odlučuje ko će dobiti koji poklon.

Božić moraju provesti zajedno

Barem je tako uvek bilo do 2016. godine. Jedne godine Kejt je prekinula tradiciju i praznike provela s Vilijamom i dvoje dece sa svojom porodicom u Baklberiju. Kraljicu to navodno nije oduševilo.

U londonskom Taueru uvek mora biti najmanje šest gavrana

Ovo pravilo seže u staru legendu koja kaže da će, kada više nema gavrana na tornju, kraljevstvo pasti. Prilično melodramatično, ali kaže se: sigurno je sigurno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kraljevska porodicaKraljica Elizabetapravila
Komentari (0)
Dodaj komentar