Ikona Holivuda, trostruka Oskarovka, danas slavi rođendan, znate li koliko ima godina?

Glumica Meril Strip danas će proslaviti 70. rođendan. Ova višestruko nagrađivana glumica za prestižnu filmsku nagradu Oskar nominovana je čak 19 puta, koji je osvojila čak tri puta.

Rođena 1949. godine u Nju Džersiju, a odrasla je s roditeljima i dvojicom braće. Odrasla je u Bernardsvilu, a školovala se na Vasaru i Jejlu.

U svom prvom filmu ‘Džulia’ (1977.) igrala je sporednu ulogu, ali već je u narednom, ‘Lovac na jelene’ (1978.) zaradila svoju prvu nominaciju za Oskara. Sledeće godine u filmu ‘Kramer protiv Kramera’ osvojila je ‘zlatni kipić’ za najbolju sporednu ulogu.

Foto: Dick Thomas JohnsonCC BY 2.0

Krunom njene bogate karijere mnogi smatraju ulogu u filmu ‘Sofijin izbor’ (1982.) kada je dobila nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu. 1978. postala je vlasnica nagrade Emmy za mini-seriju ‘Holokaust’.

Na audiciji za snimanje filma King Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda.

– Producent je pitao svog sina na italijanskom ‘Zbog čega si mi doveo ovu ružnu devojku?’, a ja sam mu na italijanskom odgovorila ‘Oprostite zašto nisam dovoljno lepa da glumim u ‘King Kongu’ – ispričala je.

Osamdesetih godina pojavila se u mnogo filmova od kojih su najpoznatiji: ‘Žena francuskog poručnika’, ‘Moja Afrika’, ‘Plač u tami’ i ‘She-Devil’.

Devedesetih se pojavila u filmovima ‘Postcards from the Edge’, ‘Smrt joj dobro pristaje’ i ‘Marvinova soba’, a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Frančeske u filmu Klinta Istvuda, ‘Mostovi okruga Medison’.

Strip je 2002. godine glumila u filmu ‘Adaptacija’, 2008. predstavljala je lik Done u mjuziklu ‘Mama Mia!’, a već 2012. godine dobila je Oskara za ulogu Margaret Tačer u filmu ‘Gvozdena ledi’.

Čak petnaest puta nominovana je za Oskara za najbolju glavnu ulogu, a među retkima je sa tri ove nagrade. Osim toga, osvojila je neverovatnih osam Zlatnih globusa, za koji je nominovana čak 28 puta.

Udala se 1978. godine za kipara Dona Gamera s kojim ima četvoro dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holivudmeril striposkarrodjendan
Komentari (0)
Dodaj komentar