Izađi na FEST

Nedavno je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg, 36. po redu FEST-a, koji će biti održan od 22. februara do 2. marta. FEST se održava pod sloganom „Izađi na FEST“ i u duhu je aktuelnog političkog trenutka u zemlji, jer su predizborne kampanje predsedničkih kandidata u jeku.
FEST-a će biti održan u već tradicionalnim dvoranama – Centru „Sava“, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Dvorani Doma sindikata i u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Na festivalu će premijerno biti prikazano 75 novih filmova iz celog sveta, laureata najprestižnijih svetskih festivala, uvaženih filmskih nagrada, kao i dela najaktuelnijih autora i glumaca svetske kinematografije.
Kao i ranijih godina, program FEST-a biće podeljen u nekoliko celina. „Horizonti“ je program filmova laureata brojnih prošlogodišnjih svetskih filmskih festivala, koji će biti premijerno prikazani u Centru „Sava“. „Fantazija“ će predstaviti savremeni azijski film, koji predstavlja svet na fantastičan način. „Iskreno iz Rusije“ je novi program, uvršten nakon prošlogodišnjeg uspešnog predstavljanja nemačke kinematografije. Ove godine poseban program posvećen je filmovima aktuelnih ruskih sineasta.
Kao i ranijih godina, na festivalu će biti zastupljen program „Činjenice i slagalice“, posvećen savremenom dugometražnom dokumentarnom filmu. Tu je po treći put i program „Evropa van Evrope“, u okviru koga će nam se ove godine predstaviti značajna ostvarenja iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Turske, Rusije, Gruzije i Srbije. Ovi filmovi će se, kao i prošle godine, takmičiti za nagradu Festivala, a o najboljem filmu odlučivaće tročlani međunarodni žiri.
Ovogodišnji FEST u okviru programa „Mapa“ nudi svojim posetiocima filmove mladih autora, koji su u minuloj sezoni svojim ostvarenjima privukli pažnju i publike i kritike na festivalima širom sveta.
Zvaničnim projekcijama prisustvovaće i brojni poštovani i uvaženi gosti iz inostranstva, autori, glumci i producenti. Počasni gost FEST-a biće uvaženi nemački sineasta Folker Šlendorf. Za kraj ćemo nabrojati samo neke od filmova koje ćete moći da vidite na ovogdišnjem FEST-u: „Pokajanje“ („Atonement“) Džefrija Rajta, „Nema zemlje za starce“ („No Country For Old Men“) braće Koen, „Rat Čarlija Vilsona“ („Charlie Wilson’s War“) Majka Nikolsa, „Biće krvi“ („There Will Be Blood“) Pola Tomasa Andersona, „Senke“ Milča Mančevskog, „Ljubav u doba kolere“ („Love in the Time of Cholera“) Majka Njuela, „Svini Tod: pakleni berberin iz ulice Flit“ („Sweeney Todd: Demon Barber From Fleet Street „) Tima Bartona, „Lista poslednjih želja“ („The Bucket List“) Roba Rajnera, „Voz za Dardžiling“ („The Darjeeling Limited“) Vesa Andersona i „Sukijaki vestern Đango“ („Sukiyaki Western Django“) Takašija Mikea.
Prodaja ulaznica počinje 1. februara na svim blagajnama dvorana u kojima se Festival odvija, kao i u Bilet servisu. Kompleti ulaznica po terminskim linijama s popustom od 10 odsto biće u prodaji od 1. do 7. februara. Cene ulaznica za premijerne termine su 250 dinara, dok za reprizne termine treba izdvojiti 150 dinara. Ulaznice za svečano otvaranje u Centru „Sava“ 22. februara koštaće 400 dinara.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

36festfestivalfilmfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar