Književnik Dragan Velikić dobitnik priznanja ‘Trepetalo iz Trogira’

Književnik Dragan Velikić dobitnik je priznanja „Trepetalo iz Trogira“ za 2023. godinu, koju Centar za medije „Ranko Munitić“ dodeljuje za doprinos regionalnoj kulturi i kulturnoj saradnji, saopštila je ta organizacija.

Velikiću će nagrada biti uručena na dan rođenja Ranka Munitića, 3. aprila.

U obrazloženju izbora dobitnika piše da je to učinjeno zbog velikog doprinosa književnom stvaralaštvu i kulturi, pre svega putem njegovog stvaralačkog književnog rada, prevedenog na 16 jezika i nagrađenog dva puta NIN-ovom nagradom, ali i uredničkog rada na izdavačkoj delatnosti Radija B92 „Samizdat B92“ od 1994. do 1999. godine i obnavljanja prekinutih kulturnih veza u regionu i Evropi.

Svečanost povodom dodeljivanja „Trepetala iz Trogira“ Draganu Velikiću biće održana u sredu 3. aprila u Centru za medije „Ranko Munitić“ u Beogradu.

Centar to priznanje dodeljuje od 2012. godine, u znak sećanja na Ranka Munitića (1943-2009), filmskog kritičara, teoretičara, istoričara, scenariste i publiciste, jednog od najboljih poznavalaca stripa, animiranog i dokumentarnog filma u bivšoj Jugoslaviji.

Nagrada je najpre dodeljivana umetniku ili kulturnom radniku koji značajno doprinosi umetnosti filma, televizije i scenskih umetnosti u regionu, a od 2017. godine područje doprinosa je prošireno na sve domene umetnosti i regionalnu kulturnu saradnju u najširem smislu.

Dosadašnji laureati, od 2012. godine, bili su Nedeljko Dragić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Lordan Zafranović, Karpo Aćimović Godina, Marija Dragojlović i Mileta Prodanović, Ivana Stefanović, Nenad Racković, Hana Selimović, Zoran Erić i Branko Kukić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar