Ko je „Četvrti čovek“?

Novi film reditelja Dejana Zečevića – „Četvrti čovek“, čije je snimanje nedavno završeno, bavi se tranzicionom Srbijom i današnjim Beogradom u svim njihovim traumama, tajnama, neraščišćenim računima, zločinima, moralnim posrnućima, zabludama i zaverama. Kao takav, on je idealna pozornica za priču o iskupljenju, prošlosti, prijateljstvu, ambicijama, pa i mogućoj sreći. Ovaj film noar je zapravo staromodna priča o modernim vremenima, moralna bajka koja se odvija u svetu gde morala nema. Pitanja koja će otvoriti ovaj napeti triler zadiru duboko u našu svakodnevicu, u našu podsvest i strahove.
Posle dva meseca, čovek se budi iz kome. Totalna amnezija. Ne seća se ničega što ima veze s njegovim dotadašnjim životom. Saznaje da je imao ženu i sina. Ubijeni su kada je on ranjen. Pukovnik, koji tvrdi da mu je najbolji prijatelj, otkriva mu njegov prošli identitet. On je major vojno-bezbednosne agencije. U njegov život ubrzo se upliće i inspektor koji tvrdi da poseduje informacije o smrti njegove porodice. Major izlazi iz bolnice. Pokušava da se vrati u normalan život. Suočava se s prazninom i beznađem. Jedina šansa da ponovo dođe do sopstvenog identiteta jeste da se upusti u igru koju mu nudi inspektor. Pristaje. U međuvremenu sreće Teodoru, nekadašnju ljubavnicu. Ne seća je se, ali jedino ona prepoznaje u njemu novog čoveka.
Glavne uloge u filmu tumače Nikola Kojo, Dragan Petrović, Bogdan Diklić, Marija Karan, Dragan Nikolić, Boris Milivojević, Rale Milenković, Miloš Timotijević, Miodrag Krstović, Feđa Stojanović, Dijana Marojević, Sanja Mikitišin, Bora Nenić i Vlasta Velisavljević. Poseban kuriozitet je pojavljivanje čuvene hrvatske glumice Semke Sokolović-Bertok, koja je bila veoma popularna u staroj Jugoslaviji.
Reditelj filma, Dejan Zečević, poznat je publici po filmovima „Mala noćna muzika“, „TT sindrom“ i „Kupi mi Eliota“. Zečević je pisao i scenario za film zajedno s Bobanom Jevtićem, a direktor fotografije je Goran Volarević.
Snimanje filma trajalo je devet nedelja (prva klapa pala je 16. decembra prošle godine), a u produkciju je uloženo oko 900.000 evra. Pored 22 glumca, među 800 statista bilo je i pripadnika helikopterske i antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.
Premijera filma očekuje se u leto na predstojećem Nacionalnom filmskom festivalu u Novom Sadu, dok je bioskopska premijera najavljena za jesen u Centru „Sava“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar