Ko je Frenk Miler?

Frenk Miler (Frank Miller) rođen je 27. januara 1957. godine u Merilendu, Amerika. Film „Grad greha“ je njegov rediteljski prvenac.

Film je baziran na Milerovoj seriji stripova koji su nastali kao posledica njegove ljubavi prema noar filmovima i petparačkim detektivskim pričama.

Miler je stvorio neke od najpoznatijih stripova u celom svetu. Profesionalni strip umetnik postao je još kao tinejdžer. Radio je na mnogim različitim projektima najvećih izdavača kao što su Gold Key, DC i Marvel. Pažnju ljubitelja stripa prvi put je privukao svojim radom na dva izdanja Marvelovog stripa „Spektakularni Spajdermen“ („Spectacular Spider-Man“), u priči koja je udružila čuvenog čoveka pauka s još jednim popularnim likom – Derdevilom. Kao rezultat tog zadatka, godinu dana kasnije Frenku je ponuđen stalni angažman na stripu potpuno posvećenom liku Derdevila.

Narednih sedam godina s kolegom Klausom Jansonom radio je na tom stripu, koji je godinama sticao sve veću popularnost. U tom periodu stvorio je još jedan novi lik – Elektru, koja je nindža plaćeni ubica. To je jedan od njegovih likova za koji je veoma vezan i kome se još uvek, kao i Derdevilu, vraća s vremena na vreme.

Ranih osamdesetih Frenk Miler bio je jedan od prvih samostalnih strip umetnika koji je stvorivši strip „Ronin“, futurističko-samurajsku pop avanturu, uspeo da se odupre šablonu udobnog sveta strip junaka velikih kompanija. Bila je to jedna od mnogih saradnji koje je ostvario s Linom Varlijem, koji boji za njega. Od tada je Miler radio, bilo sam ili u saradnji s nekim, na velikom broju veoma zapaženih projekata, kao što su „Betmen – povratak Crnog viteza“ („Batman – The Dark Knight Returns“), „Betmen: godina prva“ („Batman: Year one“), „Elektra: plaćeni ubica“ („Elektra: Assassin“), „Elektra ponovo živi“ („Elektra Lives Again“), „Oslobodi me“ („Give Me Liberty“) – za ovu mini-seriju dobio je i nagradu „Marta Vašington“.

Knjige „Grad greha“ („Sin City“) su njegov prvi solo projekat, koji mu je doneo mnogo nagrada, uključujući i dve „Harvey“ nagrade – za najbolji grafički album originalnog dela (1998) i najbolju seriju u nastavcima (1996), kao i šest „Eisner“ nagrada – najbolji pisac/umetnik, najbolja štampa grafičkog romana, najbolji crtač stripova, najbolja naslovna strana, najbolja serija s ograničenim brojem primeraka, najbolja kratka priča.

Pored toga, Frenk je napisao originalnu priču i scenario za igrani film „Robocop 2“, kao i za treći film u tom serijalu, koji je trenutno u postprodukciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar