Ko je Majkl Medsen?

Majkl Medsen (Michael Madsen) snimio je niz filmova u svojoj karijeri, od kultnih do velikih blokbastera. Ipak je najpoznatiji po ulogama nemilosrdnih momaka u žanrovski sličnim filmovima kao što su: mister Blond u filmu „Ulični psi“ („Reservoir Dogs“) Kventina Tarantina, glava mafijaške porodice u filmu „Doni Brasko“ („Donnie Brasco“), okrutni pripadnik specijalnih operativnih jedinica u filmu „Vrsta“ („Species“), smrtonosni Sajvajnder u Tarantinovom „Kill Bill Vol. 2“.

Međutim, imao je priliku da ispolji svoje umeće i u raznim drugim žanrovima: kao brižan otac u filmu „Free Willy“, kao dečko Suzan Sarandon koji je podržava i pun je razumevanja u filmu „Thelma and Louise“ ili kao nežni Virdžil Erp u filmu „Wyatt Earp“ Lorensa Kasdana.

U nastupajućem periodu pojaviće se u horor trileru „Bloodrayne“, akcionoj avanturi „Poslednja kap“ („The Last Drop“) i kriminalističkoj drami „Jureći duhove“ („Chasing Ghosts“). Takođe, igraće i u bajkerskom filmu Larija Bišopa – „Paklena vožnja“ („Hell Ride“), s Kventinom Tarantinom.

Rođen u Čikagu, u porodici koja je imala troje dece (jedno od dece je i njegova sestra, poznata glumica Virdžinija Medsen), u svet glume ušao je pošto je pogledao predstavu „O miševima i ljudima“ („Of Mice and Men“).

Nakon što je farbao kuće, popravljao automobile, radio kao bolničar i na benzinskoj pumpi, Medsen odlazi u Los Anđeles i ulazi na mala vrata u svet šou-biznisa ulogama u TV serijama „Poroci Majamija“ („Miami Vice“), „Kegni i Lejsi“ („Cagney and Lacey“), „St. Elsewhere“ itd.

Njegov prvi igrani film bio je „Ratne igre“ („War Games“), snimljen 1983. godine. Zatim snima „The Natural“, „Rat i sećanje“ („War and Rememberance“), „The Doors“. Svetsko priznanje dobija tek ulogama u „Thelma and Louise“ i „Ulični psi“.

Poremećenog ubicu glumi u „Prolazu“ („The Getaway“) s Kim Bejsinger i Alekom Boldvinom. Još jedna slična uloga usledila je u filmu „Ubij me ponovo“ („Kill Me Again“). Brutalnog policajca igra u filmu Dejvida Linča „Mulholland Falls“, a direktora CIA u „Umri nekog drugog dana“ („Die Another Day“) s Hale Beri.

Objavio je tri knjige poezije i kratkih priča: „Pivo, krv i pepeo“ („Beer, Blood and Ashes“), „Pojesti crva“ („Eat the Worm“) i „Goreti u raju“ („Burning in Paradise“), za koju je dobio i nagradu „Independent Book Publisher“s Firecracker Poetry Book“ za 2001. godinu. Njegova poslednja knjiga pojavila se 2002. godine, a trenutno radi na trećoj knjizi proze pod nazivom „46 Down“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar