Ko je Miki Rurk?

Pre nego što je odlučio da se bavi glumom Miki Rurk (Mickey Rourke) je želeo da postane profesionalni igrač bejzbola ili bokser. Međutim, postao je glumac, i to jedan od nekolicine istinskih glumaca današnjice koje su obučavali klasičnom metodom.

Diplomirao je u njujorškom „Actor“s Studio“ i započeo karijeru filmovima „Rajska kapija“ („Heaven“s Gate“) i „Vrelina tela“ („Body Heat“). Međutim, afirmisale su ga uloge u filmovima „Devet i po nedelja“ („9 and a 1/2 Weeks“), „Anđeosko srce“ („Angel Heart“), „Pope Of Greenwich Village“, „Rumble Fish“, „Diner“, „Godina zmaja“ („Year of the Dragon“). Ovaj poslednji kritika je negativno ocenila, ali je Rurk podržao reditelja Majkla Ćimina i odbijao sve pozive kritičara da da intervju. Od tada ga prati reputacija da je perfekcionista koji pristaje da radi samo s rediteljima ili na projektima koji zadovoljavaju njegove visoke kriterijume.

Kasnih osamdesetih i kroz devedesete njegova karijera bila je u stalnom opadanju. Napisao je scenario, producirao je i glumio glavnu ulogu u filmu „Homeboy“ o bokseru koji je zadobio teške povrede i ostao skoro bez svih moždanih funkcija dok se borio za šampionsku titulu. Mazohistička veza između ovog filma i njegove „nove karijere“ boksera ne može se poreći, iako je nastavio da se sporadično pojavljuje u malim filmovima i epizodnim ulogama.

U tom periodu ima nekoliko zapaženih pojavljivanja u filmovima: „Zakletva“ („The Pledge“) Šona Pena, „Fabrika životinja“ („Animal Factory“) Stiva Bušemija, BMW-ovom kratkom filmu „The Follow“ Vong-Kar Vaija, „Rain Maker“ Frensisa Forda Kopole, u kome mu je partner bio Met Dejmon, i „Bilo jednom u Meksiku“ Roberta Rodrigeza.

Jednu od poslednjih uloga imao je u filmu „U žaru osvete“ („Man on Fire“) Tonija Skota, u kome glumi pored Denzela Vošingtona, a trenutno radi „Domino“, ponovo u režiji Tonija Skota, s Kirom Najtli u glavnoj ulozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar