Kraljica Elizabeta u nedelju ulazi u istoriju (foto, video)

Kraljica Elizabeta II u nedelju će postati prva britanska vladarka koja je na prestolu provela 70 godina, čime će početi godina njenog platinastog jubileja. Ali, istorijski datum neće biti obeležen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Vladavina kraljice započela je kada je Elizabeta imala od 25 godina kad u zabačenom delu Kenije sa svojim suprugom princom Filipom saznala za smrt oca, kralja Džordža VI. Otada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih promena, poglavarka savremene Britanije i živa veza s njenom posleratnom i carskom prošlošću.

Kraljica, prema anketama redovno najpopularniji članica kraljevske porodice, otputovala je 23. januara na svoje veliko imanje Sandringem na istoku Engleske. Ne očekuje se da će biti njenih javnih istupa u nedelju, u skladu s tradicijom.

Ali, četiri dana svečanosti predviđena su za početak juna, uključujući vojnu paradu, muzički koncert, ulične proslave, masovni piknik i „platinasto puding takmičenje”. Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obeležila dosad nezabeležena godišnjica.

Na imanju Sandringemu kraljica odseda u kući Wood Farm sa pet soba, u kojoj je često boravio njen pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017. godine. Prema britanskim medijima, princ Filip je tamo svoje vreme provodio čitajući, slikajući i šećući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.

Imanje veliko 8.100 hektara, blizu severne obale u okrugu Norfolku, kraljici je priraslo srcu. Često ga je koristio i kraljičin otac, Džordž VI, koji je tamo i preminuo od raka pluća u 56. godini.

Imanje je takođe bila omiljena rezidencija njenog dede, kralja Džordža V, koji je takođe tamo umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre. Nakon Filipove smrti u aprilu prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svetskih vođa na samitu G7 u Kornvolu na jugozapadu Engleske.

Ali, morala je da uspori na savet svojih lekara nakon što je u oktobru noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti. Otad je uglavnom bila u dvorcu Vindzor i tek nekoliko puta istupala u javnosti.

Poslednji put se to dogodilo pre više od mesec dana u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala ličnu počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.

Samo tri vladara u svetskoj istoriji vladala su više od 70 godina. Francuski „Kralj Sunce“ Luj XIV vladao je 72 godine i 110 dana od 1643. do 1715. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prestolju je bio 70 godina i 126 dana od 1946. do 2016.

Johan II, lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan od 1858. do 1929. Sandringem bi Elizabeti mogao da pruži malo odmora nakon skandala oko njenog drugog i navodno omiljenog sina princa Endrua, koji je zasenio njen jubilej.

Kraljica mu je sredinom januara oduzela počasne vojne titule i humanitarne obaveze, u vreme kada se Endru suočava s tužbom za polno uznemiravanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim potezom zapravo je uklonjen iz javnog života, a svrha je da se kraljevska porodica zaštiti od bilo kakvih štetnih otkrića i posledica. Šezdesetjednogodišnji princ Endru snažno poriče optužbe, ali njegovom ugledu naštetilo je druženje s osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom i Gislejn Maksvel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jubilejkraljevska porodicaKraljica Elizabeta
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vašarbaja

    Vampir al bukvalno. Ima i knjiga o ovom stvoru. Definitivno nije zabavno.