„Kraljica Španije“ nastala iz ljubavi prema glumcima

Španski reditelj Fernando Rodrigez Trueba, čiji će film „Kraljica Španije“ biti prikazan večeras u Sava centru u okviru 45. Festa, otkriva da je taj film, u kojem glavnu ulogu igra Penelope Kruz, nastao iz njegove velike ljubavi prema glumcima sa kojima je 1996. snimao film „Devojka tvojih snova“.

„Čak osmoro glumaca iz tog filma igra u ostvarenju “Kraljica Španije“. Imali smo izuzetno iskustvo u stvaranju filma “Devojka tvojih snova“ i žudeli da se ponovo okupimo oko nekog projekta. To nam se ostvarilo i snimili smo „Kraljicu Španije“, rekao je Trueba.

Govoreći o oba filma Truebe kaže da je reč o komedijama sa puno likova koje on voli, kao i zabavnih situacija koje se, kaže, odvijaju u teškim periodima prošlosti.

„Nikada nisam bio opsednut frankizmom već sam koristio taj istorisjki okvir koji je u Španiji postojao da bi ispričao neke druge zabavne priče“ otkrio je Trueba.

Filmsku divu Penelope Kruz je, ispričao je, upoznao 1992. i od tada su tri puta sarađivali.

„Mogu da kažem da je ostala ista. Promenile su se samo okolnosti u kojima smo snimali te filmove jer je ona u međuvremenu postala svetska zvezda“, naveo je.

Inače Trueba je prestižnu filmsku nagradu Oskar, za najbolji film van engleskog govornog područja, dobio za film „Zlatno doba“.

„Nagradu Oskar smatram čekom koji treba iskoristiti kako bi se pravilo nešto dobro od sopstvene karijere“ rekao je Trueba, istakavši da on nikada nije pravio filmove prema idejama već je uvek želeo da ispriča neku priču.

„Nisam filozof jer da jesam pisao bih knjige, ne bih snimao filmove. Ideje jesu prisutne svuda, ali ja pravim filmove o osećanjima i raspoloženjima. To je sasvim drugačije polje rada. Umetnost se obraća osećanjima a ne razumu. Kroz film želim pre svega da ispričam priču“, kaž Trueba.

„Seba smatram nedisciplinovanom osobom i kao takav volim da na snimanju mojih filmova sve prođe u harmoniji. Nikada nisam želeo da se ponašam kao general na setu kao što to rade neke moje kolege. Ne volim da naređujem ljudima“, priča Trueba.

On ističe da mladi španski reditelji uprkos zahtevnim okolnostima snimaju nezavisne filmove.

„U prošlosti je španski film najbolje karakterisala prisustvo raznovrsnosti, postojali su brojni režiseri koji su imali potpuno različite načine rada. Sada imamo mnogo reditelja čiji su filmovi uniformisani jer na celokpan proces produkcije utiču privatne televizje“, rekao je Trueba, koji to smatra neprihvatljivim.

Na sreću, kaže, postoje mladi reditelji koji snimaju „nezavisne filmove“ i on ih smatra pravim bogatstvom Španije.

Prema njegovim rečima, politički procesi oko eventualnog razdvajanja Katalonije od Španije na utiču previše na umetničku scenu u Španiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Fernando TruebafilmKraljica Španije
Komentari (0)
Dodaj komentar