Limitirana izdanja – „Punch-Drunk Love“

Nedavno smo vas upoznali sa novom holivudskom praksom koja podrazumeva premijeru filma u manjem broju bioskopa nakon koje se taj broj povećava zajedno sa pozitnivnim kritikama koje se prenose od uva do uva. Naš običaj je da vas u ovoj rubrici upoznajemo sa novim filmovima i da vas izveštavamo o promenama na tabeli najgledanijih filmova. Usled ove nove prakse producentskih kuća, smatrali smo da je prikladno da uvedemo rubriku koja će se baviti limitiranim izdanjima. Film „Moja mrsna pravoslavna svadba“ („My Big Fat Greek Wedding“), koji je nenamerno započeo ovu taktiku, i dalje se nalazi među prvih pet najgledanijih filmova posle šest meseci od premijere. Ovaj film nam je dovoljan primer za to da moramo pratiti sve, a ne samo najuspešnije filmske premijere.

Novi film Adama Sendlera (Adam Sandler) i Emili Votson (Emily Watson) – „Punch-Drunk Love“ – još jedan je od filmova koji su počeli da se prikazuju „tiho“. Ova bizarna romansa između dvoje neprilagođenih počela je da se prikazuje pre tri nedelje u samo pet bioskopa. Scenario i režiju ovog filma potpisao je Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson), našoj publici poznat po filmu „Magnolija“.

Film „Punch-Drunk Love“ zaradio je u prvoj nedelji prikazivanja 380 hiljada dolara, prikazujući se u samo pet bioskopa u Njujorku, Los Anđelesu i Torontu. Madonin novi film – „Swept Away“ – zaradio je, poređenja radi, istu sumu u 200 bioskopa. „Swept Away“ je rimejk italijanskog filma iz 1974. godine u režiji Madoninog muža Gaja Ričija (Guy Ritchie).

Film „Punch-Drunk Love“ vrlo je toplo primljen od strane publike još na velikoj premijeri tokom Filmskog festivala u Kanu. Sendler u ovom filmu tumači posve drugačiju ulogu od onih na koje smo navikli. To, međutim, nije još jedna njegova tinejdžerska uloga, već mnogo zrelije Sendlerovo lice koje će sigurno iznendaiti publiku.

Distributer filma, „Sony“, izgradio je vrlo preciznu taktiku za ovaj film. Film je počeo da se prikazuje u samo pet bioskopa pre tri nedelje i zabeležio je izvanredan uspeh. U sledećoj nedelji prikazivanja film se proširio na 78 bioskopa i zabeležio još bolji uspeh. Na taj način je distributer omogućio da se film pročuje i tako upotrebi sasvim drugačije marketinške metode.

„Punch-Drunk Love“ je, po rečima producenta, film kome je moralo da se dozvoli da „diše“. Veliko holivudsko otvaranje verovatno bi prerano izbacilo ovaj film iz bioskopa. Prošle nedelje je ovaj film dospeo na listu od deset najgledanijih filmova posle proširenja na 480 biskopa. Sedmo mesto na listi verovatno je privremeno, jer će sredinom novembra meseca ovaj film povećati broj bioskopa u kojima se prikazuje na maksimum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar