Lucasfilm Ltd. štiti svoja prava

Štiteći svoja autorska prava, Lucasfilm Ltd. je odredio uklanjanje najmanje dve web stranice na kojima su objavljivani delovi strogo čuvanog storyboard-a za „Ratove zvezda“ Epizoda II.

Storyboard, iliti sinopsis, je, zapravo, serija crteža koji detaljno prikazuju radnju vrućeg filmskog projekta koji bi u bioskopskim dvoranama trebalo da osvane u leto 2002.

Predstavnica Lucasfilm-a, Džen Kol (Janne Cole), kaže da je kompanija tokom prošle nedelje bila upozorena na sadržaj dve fan stranice – Aldera.net i NaboOnline. Uputili su oštro pismo upozorenja u kojem su citirali Digital Millenium Copyright Act (DMCA) i linkovi su ubrzo uklonjeni.

Kolova tvrdi da je većina fanova saglasna sa njihovom odlukom jer otkrivanje sinopsisa, osim što predstavlja povredu poslovne tajne, narušava i uživanje u gledanju filma.

„Volim spekulacije o sadržaju filma, ali ne želim da znam kompletnu radnju pre nego što ga pogledam“, napisao je neko na stranici news grupe posvećene Star Wars serijalu.

Malo je filmova koji su postigli toliki broj vernih sledbenika. Postoji bezbroj web stranica posvećenih „Ratovima zvezda“, a nedavno je objavljena jedna sa lažnim trailer-om Epizode II, protiv čijeg postojanja kompanija nije imala ništa protiv, smatrajući ga, štaviše, dobrom reklamom.

No, u ovom slučaju radi se o povredi autorskih prava i u Lucasfilm-u su osetili da treba poslati opomenu.

Kolova nije želela da otkrije način na koji je storyboard uopšte prokrijumčaren sa snimanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar