Mel Gibson

Mel Gibson rođen je 3. januara 1956. godine u Piksilu, država Njujork. Bio je sedmo od jedanaestoro dece u porodici. Preselio se u Sidnej, jer je njegov otac strahovao od toga da će mu sinovi biti poslati u rat u Vijetnamu.

Posle srednje škole, Gibson je želeo da postane novinar, ali je na nagovor sestre, koja je radila u Nacionalnom dramskom institutu Australije, upisao školu drame na institutu. Već u 21. godini Gibson je imao puno pozorišnih uloga i jednu filmsku, u niskobudžetnom filmu „Letnji grad“. U toku naredne dve godine dobijao je uloge uglavnom u australijskim serijama.

Prelom i tačka od koje je njegova karijera naglo počela da se razvija jeste film „Pobesneli Maks“ iz 1979. godine u kom je igrao glavnu ulogu. Reč je o australijskom filmu koji je postigao najveći komercijalni uspeh sa ostvarenih 100 miliona dolara. Film je imao dva nastavka, a u poslednjem nastavku glumila je i Tina Tarner.

Gibson je otišao u Holivud 1984. godine sa ciljem da napravi još veći uspeh. Na „holivudskog pobesnelog Maksa“ čekalo se tri godine. Uloga u filmu „Smrtonosno oružje“ ojačala mu je status svetske filmske zvezde. Ovaj film imao je još tri nastavka, koji su, takođe, imali velike uspehe.

Dotadašnji imidž akcionog heroja Gibson je pokušao da promeni ulogama u filmovima svoje producentske kuće – „Ana Karenjina“, „Hamlet“… Godine 1993. imao je i režiserski debi filmom „Čovek bez lica“.

Najveći kritički i komercijalni uspeh do danas ostvario je u filmu „Hrabro srce“ iz 1995. godine. Ovaj film imao je ogroman profit, osvojio dva Oskara i niz drugih filmskih nagrada. Tokom nekoliko poslednjih godina Gibson je imao zapažene uloge u filmovima „Teorija zavere“, „Patriota“ i „Šta žene žele“.

Od 1980. godine oženjen je sa Robin Mur, sa kojom ima sedmoro dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marija Protić

    Trebalo je da napišete nešto o njegovoj deci.