Met Dilon snima „Cadillac Records“

Početkom naredne godine počinje snimanje filma „Cadillac Records“ u režiji Darnele Martin (Darnell Martin), u kom će Met Dilon (Matt Dillon) igrati legendarnog Leonarda Česa (Leonard Chess), čoveka koji je napredovao od prodavca ploča iz gepeka starog kadilaka do mesta direktora jedne od najvećih diskografskih kuća u Americi – „Chess Records“.
Režiserka Darnel Martin je najpoznatija po filmu „Their Eyes Were Watching God“, dok je Met Dilon dobro poznat publici, iako mu se karijera tek nedavno vratila na pravi put ulogom u Oskarom nagrađenom filmu „Fatalna nesreća“ („Crash“). Među ostalim filmovima u kojima smo nedavno gledali ovog glumca su: „Ja, ti i Dupri“ („You, Me and Dupree“), „Herbi buba nabudžena do zuba“ („Herbie Fully Loaded“), „Faktotum“ („Factotum“).
Ova, još jedna u nizu muzičkih biografija (Džoni Keš, Rej Čarls) fokusiraće se ne samo na profesionalni život Leonarda Česa već i na deo njegovog života o kojem javnost nije obaveštena. Jevrejin Lazar Samjuel Čez (Lazar Samuel Chez) rodio se u malom gradu Motalu 1917. godine u Poljskoj. Godine 1928. porodica se seli u Ameriku i mali Lazar dobija ime Leonard Čes. Čes je vrlo rano uplovio u svet čikaških ne tako legalnih poslova baveći se prodajom alkohola u vreme prohibicije i otvaranjem noćnih klubova.
Upravo u tim klubovima mladi Čes upoznaje bluz muziku kroz svirke crnaca doseljenih iz delte Misisipija. Rano uviđa da ovu muziku niko nije snimio i kreće u novi poslovni poduhvat. Zajedno s bratom ulazi u partnerstvo s diskografskom kućom „Aristocrat Records“, a ostalo je istorija. Kuća uskoro dobija jednog vlasnika i novo ime – „Chess Records“, a prvi veliki muzičar koji je potpisao za ovu kuću je čuveni Madi Voters (Muddy Waters). Zasad se kao prvi izbor za tu važnu ulogu u filmu spominje Džefri Rajt (Jeffrey Wright).
Uskoro za „Chess Records“ potpisuju Litl Volter (Little Walter), Haulin Vulf (Howlin’ Wolf), Soni Boj Vilijamson (Sonny Boy Williamson) i Vili Dikson (Willie Dixon) od bluz muzičara, ali i začetnici rokenrol muzike, pre svih Čak Beri (Chuck Berry). Uskoro stiže i žensko pojačanje ovoj kući u vidu legendarne soul pevačice Ete Džejms (Etta James). Leonard Čes umire 1969. godine, do kada datira i uspešan rad kuće „Chess Records“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cadillac recordsfilmfilmleonard cesmat dilon
Komentari (0)
Dodaj komentar