Monika Beluči sutra otvara Fest, prodato oko 55.000 karata

Slavna glumica Monika Beluči otvoriće sutra u Sava Centru 45. Fest, nakon čega će biti prikazan film „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice, a organizatori ističu veliko interesovanje publike za sve filmove i do 5. marta očekuju 40 inostranih gostiju.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da je do sada prodato oko 55.000 ulaznica i podsetila da su već prvog dana rasprodate karte za Kusturičin film.

Ona je pomenula da su veliko interesovanje publike izazvala i ostvarenja „Mančester na moru“ Keneta Lonergana, „Kraljica Španije“ Fernanda Truebe, gosta Festa, „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića, koji će imati domaću premijeru na Festu, kao i „Tišina“ Martina Skorsezea koji zatvara festival.

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić poručio je publici da neće pogrešiti koji god od 95 filmova da pogleda, da je među njima mnogo onih koji će se prikazivati samo na Festu i dodao da ono što ih povezuje jesu univerzalne priče – „problemi prošlosti i sadašnjosti, životne priče koje se i nas tiču“.

On je kazao da nije lako odabrati 15 filmova za glavni takmičarski program i izdvojio ostvarenja Kirila Serebnjikova („(M)Učenik“), Huseina Hasana Alija („Crni vetar“), Nevia Marasovića („Goran“), Hane Jušić („Ne gledaj mi u tanjir“), Jana Hrebejka („Učiteljica“).

Pantelić je skrenuo pažnju i na novi film Anga Lija „Bili Lin – Heroj“, koji je „skrajnut iz medija, a publika bi trebalo takva ostvarenja da prepozna“, zatim na ostvarenje „Kraljica Španije“ Truebe koji se zainteresovao za srpsku kinematografiju i Arhiv Jugoslovenske kinoteke, kao i na „Rađanje jedne nacije“ Nejta Parkera, koji će biti prikazan u noći dodele Oskara, jer je, kako je objasnio umetnički direktor Festa, nepravdeno izostavljen iz nominacija.

„Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti ove godine dodeljen je srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću i španskom režiseru Karlosu Sauri.

Saura će u subotu održati konferenciju za novinare, a Pantelić kaže da se još uvek ne zna da li će Samardžić zbog zdravstvenih problema biti u mogućnosti da lično primi to priznanje.

Filmovi u glavnom takmičarskom programu iz 12 zemalja konkurišu za nagradu „Beogradski pobednik“, a odluku o tome će doneti žiri u sastavu srpski filmski reditelj Srdan Golubović (predsednik), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar iz Francuske i filmski reditelj i producent iz Hrvatske Dalibor Matanić.

U nacionaloj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja: „Rekvijem za Gospođu J.“ Bojana Vuletića, „Afterparty“ Luke Bursaća, „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića, „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, „Dnevnik mašinovđe“ Miloša Radovića, „Vetar“ Tamare Drakulić i „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića.

U žiriju su hrvatska glumica Ksenija Marinković (predsednik), srpski reditelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar i hrvatski pisac, reditelj i producent Hrvoje Hribar.

NIN-ovu nagradu za najbolje ostvarenje u programu „Granice“, posvećenom art hausu i subverzivnim filmovima, dodeliće Dragan Jovićević, Saša Radojević i Luka Bursać.

Vršilac dužnosti direktora Cebefa Nataša Ilić rekla je da se svake godine trude da festival podignu na viši nivo, a ovoga puta su uveli i još jednu nagradu koju će dodeliti „Gorki list“ za najtraženiji film na Festu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festfilmmonika beluci
Komentari (0)
Dodaj komentar