„Nadzirači“ uskoro u bioskopima

Ovog proleća u domaće bioskope stiže ekranizacija višestruko nagrađivanog stripa DC Comics-a – "Nadzirači" ("Watchmen") iz 1986. godine. Režija istoimenog filma poverena je Zeku Snajderu (Zack Snyder), poznatom po režiji filma "300", dok glavne uloge tumače Patrik Vilson (Patrick Wilson), Džeki Irli Hejli (Jackie Earle Haley), Džefri Din Morgan (Jeffrey Dean Morgan), Karla Guđino (Carla Gugino), Malin Akerman (Malin Akerman), Bili Kradap (Billy Crudup) i Metju Gud (Matthew Goode).
Nedavno je u Londonu održana svetska premijera filma, a standardni crveni tepih bio je prekriven smajlijima s mrljom krvi, koji se kao i slika sata koji pokazuje pet do 12 ponavljaju kroz priču i bili su naslovnica stripa koji predstavlja vrhunac karijere Alena Mura (Alan Moore) i Dejva Gibonsa (Dave Gibbons). Mnogi smatraju da su "Nadzirači" najbolji primer stripovske umetnosti ikada objavljen – vrhunac ovog oblika izražavanja, a najavljeni film je u potpunosti veran stripu.
Radnja filma odigrava se 1985. godine i prati grupu bivših superheroja koji samoinicijativno održavaju red u vreme najvećih tenzija između Sjedinjenih Američkih država i Sovjetskog Saveza. Uporedo s ovim događajima, grupa je pod istragom zbog očigledne zavere protiv njih, ali to je samo maska za mnogo veći i zlokobniji plan. Rorsčeč (Rorschach), bivši superheroj, saznaje da je njegov nekadašnji kolega ubijen. Istražujući više o ovom ubistvu Rorsčeč shvata da je na delu zavera koja ima za cilj ubistva i diskreditovanje svih nekadašnjih i sadašnjih superheroja. On ponovo okuplja svoju grupu, legiju boraca protiv kriminala, među kojima su Noćna Sova II (Nite Owl II), Silk Spektra II (Silk Spectre II) i doktor Menhetn (Dr. Manhattan). Otkrivajući elemente zavere, grupa shvata vezu između njihove zajedničke prošlosti i katastrofalnih posledica po budućnost Amerike.
Džeki Irli Hejli igra Voltera Kovača – Rorsčeča, maskiranog bivšeg superheroja koji nastavlja sa svojim aktivnostima održavanja reda čak i posle diskreditovanja u javnosti. Rorsčečeva maska reflektuje svaku promenu njegovih osećanja, za šta su korišćeni specijalni kompjuterski efekti. Patrik Vilson igra Danijela Drejberga – Noćnu Sovu II, bivšeg superheroja i tehnološkog genija. Malin Akerman kao Lori Džuspecik – Silk Spektra II, emotivni je i psihološki centar grupe. Obučena je u odelo od lateksa i ima dugu tamnu periku. Bili Kradap je doktor Džon Osterman – Doktor Menhetn, superheroj velike moći koji radi za američku vladu. Kradap igra i Ostermana u flešbekovima, kada je bio čovek, pre nesreće, i Doktora Mehentna posle toga. Na snimanju, Kradap je snimao pored svojih kolega noseći belo odelo pokriveno plavim LED diodama da bi imao neobičan sjaj u stvarnom životu kao što njegova kompjuterizovana verzija ima u filmu.
Metju Gud igra Edrijena Vejda – Ozimandijasa, superheroja u penziji koji je jedini učinio svoj identitet javnim. Gud je prikazao Vejda s nemačkim akcentom u privatnom i američkim u javnom životu. On se odrekao bogatstva svoje porodice usled dubokog osećaja srama zbog nacističke prošlosti roditelja. Džefri Din Morgan igra Edvarda Blejka – Komedijaša, superheroja angažovanog od strane američke vlade. Karla Guđino igra Seli Džupiter – Silk Spektru, superheroinu u penziji, inače majku Lori Džuspecik i prvu Silk Spektru. Njen lik u filmu prikazan je od ranih dvadesetih pa do kasnih šezdesetih, tako da je glumica morala da nosi proteze koje bi verno dočarale proces starenja.
Domaća premijera ovog filma zakazana je za 16. april.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmmajavanadziracivest
Komentari (0)
Dodaj komentar