Najveći Kjubrikov film nikada nije snimljen

Svi detalji vezani za neostvarene planove velikog režisera Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick) da napravi film o Napoleonu, uskoro će biti obelodanjeni u knjizi koju će objaviti porodica pokojnog režisera. Kjubrikova žena Kristijana i njen brat Džen Harlan (Jan Harlan), inače izvršni producent filma, skupljaju materijal za knjigu „Napoleon – nikada nesnimljen najveći Kjubrikov film“ („Stanley Kubrick“s Napoleon-His Greatest Film Never Made“), koja će izaći početkom 2003. godine.

Kjubrik je umro marta 1999. godine u svojoj sedamdesetoj godini. Čitavih trideset godina on je pripremao projekat koji je trebalo da prikaže život velikog francuskog vojskovođe. Kjubrikova opsesija Napoleonom bila je tako jaka da je sakupio preko osamnaest hiljada kljiga, proučavajući najsitnije detalje iz života ovog slavnog francuskog vojnog zapovednika i osvajača.

Film je trebalo da prati Napoleonov život od rođenja pa sve do intrigantne smrti. Pripremajući se za film, koji je trebao da usledi odmah po završetku snimanja legendarnog naučno-fantastičnog filma iz 1968. godine, „Odiseja u svemiru 2001.“ („2001: A Space Odyssey“), Kjubrik je filigranski precizno uklapao scenario i prikupljao slike značajnih lokacija iz Napoleonovog života.

Verovatno i sve vas kopka zašto film nikada nije snimljen kada su pripreme bile tako intenzivne, a želja očigledna. Film pod nazivom „Vaterlo“ („Waterloo“), u kom je ulogu Napoleona tumačio Rod Stajger (Rod Steiger), doživeo je propast na blagajnama američkih bioskopa 1970. godine. Kako je upravo u to vreme Kjubrik tražio finansijere za svoj film o Napolelonu, sredstva je bilo nemoguće naći, te je tako ova velika zamisao propala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar