Nije sve crno-belo na Festu 2014

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta pod geslom iz naslova „Nije sve crno-belo“. Kao i svake godine, na FEST-u nas očekuju najbolje premijere svetske i domaće produkcije. Čak dvanaest filmova s ovogodišnjeg repertoara nominovano je za Oskara u najmanje jednoj kategoriji, čime filmovi na FEST-u broje ukupno 41 nominaciju.

Ovogodišnji FEST otvoriće dugoočekivani film Bobana Skerlića „Top je bio vreo“, domaći film iz programa FEST predstavlja. Pored ovog filma na programu festivala u okviru iste programske celine nalaze se još dva ostvarenja iz Srbije – film „Mamula“ Milana Todorovića i grčko-srpska koprodukcija „Drvo i ljuljaška“, koju potpisuje rediteljka Marija Duza, a u kome jednu od uloga tumači i Mirjana Karanović. Iako smo kanskog pobednika često imali prilike da gledamo na otvaranju FEST-a, ove godine će film ovenčan Zlatnom palmom – „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša, biti prikazan na zatvaranju Festivala.

U okviru poznatih FEST-ovih programskih celina naći će se 75 premijernih filmova. Pored već dobro poznatih celina Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa i FEST predstavlja, ove godine su predstavljeni filmovi posvećeni kinematografijama Skandinavije i Rusije kroz specijalne programe – „U fokusu: Skandinavija“ i „U fokusu: Rusija“.

U Glavnom programu i ove godine će se naći veliki reditelji i neka od ostvarenja koja su već dobila priznanja značajnih filmskih festivala, ali i ona koja su u trci za Oskara, kao što je „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina (već dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu), „Poslovni klub Dalas“ Žan-Marka Valea, „Nebraska“ Aleksandra Pejna i „Filomena“ Stivena Frirsa. Od nagrađivanih filmova tu je i „Velika lepota“ Paola Sorentina, koji je dobitnik Zlatnog globusa za strani film, ali i za najbolji film Evropske filmske akademije.

Rejfa Fajnsa, velikog prijatelja Festa, ponovo ćemo videti u ulozi reditelja sa filmom „Nevidljiva žena“. Biće prikazan i jedan od najkontroverznijih filmova iz prošle godine – „Nimfomanka“ Larsa fon Trira, što će biti jedinstvena prilika za punoletne gledaoce da vide integralnu verziju od 240 minuta. Posle pauze od pet godina, biće prikazan i najnoviji film Džima Džarmuša „Samo ljubavnici ostaju“. Ovde se ne završava lista zanimljivih naslova. Između ostalih, na Glavnom programu su „Venera u krznu“ Romana Polanskog, „Grand budapest hotel“ Vesa Andersona, koji na Fest stiže direktno iz Berlina, „Kradljivica knjiga“ Brajana Persivala, „Leh Valensa“, film o kontroverznoj ličnosti i dobitniku Nobelove nagrade za mir u režiji Andžeja Vajde, „Mlada i lepa“ Fransoa Ozona, „Nulta teorema“ Terija Gilijama i „Nesrećna Džasmin“ Vudija Alena za koji je Kejt Blančet nagrađena Zlatnim globusom, a takođe i nominacijom za Oskara.

U programu Holivud nalaze se dva filma s više nominacija za Oskara – „Ona“ Spajka Džonzija, i film „Avgust u okrugu Osejdž“ Džona Velsa sa izuzetnom glumačkom postavom (Meril Strip, Džulija Roberts, Juan Mekgregor). U ovoj programskoj celini biće prikazan i film „Batler“ Lija Danijelsa sa Forestom Vitakerom u glavnoj ulozi, „Život sa Liberačijem“ u režiji Stivena Sodeberga u kome naslovne uloge igraju Majkl Daglas i Met Dejmon. Roberta Redforda gledaćemo u glavnoj ulozi u filmu „Sve je izgubljeno“ u režiji Džefrija Čendora. Braća Koen ponovo se nalaze na programu Festa, i to s novim filmom „U glavi“ Luina Dejvisa. Džejmsa Gandolfinija gledaćemo u jednoj od njegovih poslednjih uloga, u filmu „Sve smo rekli“ rediteljke Nikol Holofsiner.

U konkurenciji takmičarskog programa Evropa van Evrope ove godine se nalazi šest filmova, i to iz Azerbejdžana, Rusije, Gruzije, Norveške, Izraela, kao i regionalna koprodukcija Makedonije, Srbije i Slovenije. Nagrada koju će pobednički film osvojiti iznosi 2.000 evra. Programska linija Evropa predstaviće selekciju evropskih filmova iz Nemačke, Grčke, Turske, Poljske, Francuske, Španije, Češke, Slovačke, Holandije, Austrije i Slovenije, dok će filmovi van Evrope i filmovi dalekih kinematografija biti predstavljeni programom Panorama svetskog filma, u kojem će biti prikazana ostvarenja iz Meksika, Kanade, Čilea, Japana, Argentine, Katara, Kazahstana, Estonije, Kube, Hongkonga, Irana, ali i dva američka filma.

Na ovogodišnjem Festu u fokusu će biti dve kinematografije: Fokus Skandinavija, gde ćemo moći da vidimo ostvarenje opisano kao miks Indijane Džounsa i Parka iz doba jure – film koji se bavi drevnom norveškom legendom o smaku sveta – „Poslednja bitka“ („Ragnarok“). Tu su i dva uzbudljiva trilera – „Zatvoreni slučajevi“ reditelja Mikela Norgarda i „Otmica“ Tobajasa Lindholma. U programu Fokus Rusija biće prikazan film nedavno preminulog Alekseja Balabanova „Hoću i ja“, epski „Staljingrad“ Fjodora Bondarčuka i u režiji Antona Megerdičeva film katastrofe – „Metro“.

Kao poslednji film na ovogodišnjem Festu u okviru programske celine „Fest party“ biće prikazan neponovljivi Duran Duran na koncertu u filmu „Duran Duran: Unstaged“, i to u režiji Dejvida Linča.

Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara su u prodaji od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara, kao i za film „Nimfomanka“, koji će biti prikazan bez reprize.

Više o festivalu pročitajte na poznatoj adresi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmfilmski festival
Komentari (0)
Dodaj komentar