Nominacije za Zlatni globus 2012.

U rano jutro 15. decembra po američkom vremenu objavljene su nominacije za nagradu Zlatni globus. Kao i svakog decembra, ispred "HFPA" (Holivudska asocijacija stranih novinara), nominacije su pročitane u direktnom televizijskom prenosu. Ove godine u tome su pomogli Vudi Harelson (Woody Harrelson), Džerard Batler (Gerard Butler), Sofija Vergara (Sofia Vergara) i Rašida Džouns (Rashida Jones).
Nominacije za 69. Zlatni globus objavljene su u 25 kategorija. "Globusi" su svojevrsni pokazatelj pred dodelu najveće filmske nagrade – Oskara, iako se dodeljuju u kategoriji filma i televizije.
Film "The Artist", koji je osvojio prvo filmsku publiku na festivalu u Kanu, a potom i u Torontu, dobio je šest nominacija za Zlatni globus, među kojima su i one za najbolji film (kategorija: mjuzikl, komedija) i glavnu mušku ulogu – Žan Dižarden (Jean Dujardin) i Berenis Bežo (Berenice Bejo).
Filmovi "Potomci" ("The Descendants") i "Služavke" ("The Help") poneli su po pet nominacija. Pored ova dva filma u kategoriji drame takmičiće se "Hjugo" ("Hugo"), "Martovske ide" ("The Ides of March"), "Formula uspeha" ("Moneyball") i "Ratni konj" ("War Horse"). Film "The Artist" nalazi se u konkurenciji s filmovima "50/50", "Carnage", "Ponoć u Parizu" ("Midnight in Paris), "My Week With Marilyn" i "Deveruše" ("Bridesmaids").
Džordž Kluni (George Clooney), koji igra u dva od pet filmova nominovanih za najbolji film u kategoriji drame – "Potomci" i "Martovske ide", ove godine je dobio dve nominacije: u kategoriji najbolje muške uloge za prvi film i najbolju režiju za drugi pomenuti film. Kluni se tako našaou konkurenciji za najbolju mušku ulogu sa Rajanom Gozlingom (Ryan Gosling), svojim partnerom iz filma "Martovske ide". U istoj kategoriji zajedno s njima nadmetaće se Bred Pit (Brad Pitt) za film "Formula uspeha", Mihael Fasbender (Michael Fassbender) za "Shame" i Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio) za film "J. Edgar". Gozling je dobio nominaciju i u kategoriji komedije ili mjuzikla za film "Ta luda ljubav" ("Crazy, Stupid, Love.").
Kada su najbolje ženske uloge u pitanju, u kategoriji drame u konkurenciji su se našle Glen Klous (Glenn Close) za film "Albert Nobbs", Viola Dejvis (Viola Davis) za "Služavke", Runi Mara (Rooney Mara) za film "Devojka za tetovažom zmaja" ("The Girl with the Dragon Tattoo"), Meril Strip (Meryl Streep) za "The Iron Lady" i Tilda Svinton (Tilda Swinton) za film "Moramo da razgovaramo o Kevinu" ("We Need to Talk About Kevin").
U kategoriji najboljeg animiranog filma nominovani su "Avanture Tintina" ("The Adventures of Tintin"), "Misija: spasti Božić" ("Arthur Christmas"), "Automobili 2" ("Cars 2"), "Mačak u čizmama" ("Puss in Boots") i "Rango". Poseban kuriozitet za sve ljude s ovih prostora je nominacija rediteljskog prvenca Andželine Džoli – "U zemlji krvi i meda" ("In the Land of Blood and Honey"), čija se radnja odvija u Bosni.
Nagrade će biti dodeljene 15. januara 2012. godine u hotelu "Beverli Hilton", a voditelj će ponovo biti Riki Džervejz, koji je na prošloj dodeli izazvao dosta kontroverzi. Dodela nagrada "Zlatni globus" moći će da se prati u čak 160 zemalja. Na ceremoniji će biti dodeljena i nagrada "Sesil B. Demil" (Cecil B. DeMille) za životno delo. Nju će ove godine poneti Morgan Frimen (Morgan Freeman).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmnagradenominacijezlatni globus
Komentari (0)
Dodaj komentar