Otvoren 18. palićki filmski festival

Festival evropskog filma Palić, 18. po redu, otvoren je u subotu, 16. jula, na Letnjoj pozornici. Reditelj Srđan Karanović proglasio je festival otvorenim nakon što mu je uručena nagrada "Aleksandar Lifka", koja nosi ime subotičkog pionira filma, a Festival je dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Reditelju filmova "Petrijin venac", "Virdžina" i "Besa" nagradu je uručila glumica Mira Banjac. Festival je otvorio film "Dobrodošli u Nemačku", komedija o turskoj porodici u novoj nemačkoj domovini.
Ovogodišnji festival održava se u znaku 100 godina srpskog igranog filma i 100 godina od Lifkinog stalnog bioskopa. Svojom programskom strukturom Festival daje svoj doprinos obeležavanju ova dva izuzetno značajna kulturna jubileja za Srbiju. Na Festivalu će biti prikazano 95 filmova iz 30 evropskih kinematografija, u okviru deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", Omaž program posvećen dobitniku nagrade "Underground Spirit", Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?
Osamnaesto izdanje Festivala održaće se od 16. do 22. jula 2011. na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj Palićkog jezera i u Subotici. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju. O ovim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Goran Marković, rumunska glumica Monika Barladeanu, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, belgijski režiser Kristof van Rompe, Gunar Ahmer iz Švedskog filmskog instituta.
U okviru debatnog programa ovogodišnjeg Festivala biće održana četiri okrugla stola na teme: Ekoinovacije: zelena privreda – prijatelj prirode, Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?, Dometi srpske kinematografije u 2010. godini, kao i Lifka i Lifke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festival evropskog filmafilmpalic
Komentari (0)
Dodaj komentar