Petnaesti palićki filmski festival

Filmski festival na Paliću biće održan 15. jubilarni put od 19. do 25. jula na više lokacija u okruženju Palićkog jezera i u Subotici. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Feel, Reflex, Relax", koji potpuno dočarava ambijent festivala i njegovu misiju.
Pored Glavnog programa, tu su i brojni prateći programi: Novi mađarski film, Novi izraelski film, Mladi autori Evrope i Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, a to su Ken Louč i Goran Paskaljević. Ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program "Paralele i sudari", kao i novi programi – "ECO DOX", čiji je cilj ekološko osvešćivanje, "Mnoga lica 1968." i Dečji program.
U Glavnom programu festivala koji je uglavnom takmičarskog karaktera biće prikazana dva estonska filma, koji svedoče o naglom buđenju ove kinematografije, i filmovi: "Peščanik", "Čovek koji je voleo Ingvea", "Sedmo nebo", "Rusalka", "Garaža", "Bugi", "Crni led", "Kralj pingponga", "Svet je veliki i spasenje je iza ugla", "Porodica je zakon!" i "Valcer sa Baširom". Van konkurencije biće prikazani film "Delta", za koji je muziku radio Lajko Feliks, koji u filmu igra i glavnu ulogu, i domaći "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića.
Žiri Festivala evropskog filma Palić dodeliće ove godine Zlatni toranj (za najbolji film) i Palićki toranj (za najbolju režiju), kao i Specijalnu nagradu žirija. Žiri koji će odlučivati o ovim priznanjima radiće u sastavu: Dror Šaul (Dror Shaul), Martina Blajs (Martina Bleis), Marija Popistašu (Maria Popistasu), Srđan Vuletić i Lena Bogdanović.
O najboljem filmu iz programa "Paralele i sudari" odlučuje Međunarodni žiri kritike (Jozef Šnele, Mihai Ćirilov i Dean Sinovčić), dok od ove godine selekcija Mladi autori Evrope nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom "Undeground Spirit". Festival će ugostiti oko 50 gostiju iz cele Evrope, kao i dobitnike nagrade Aleksandar Lifka – Kena Louča i Gorana Paskaljevića.
Posetioci Festivala evropskog filma Palić ponovo će imati prilike da uživaju i u muzičkom programu, a od ove godine prvi put i u čarima "filmskog kampa". U okviru muzičkog programa festivala nastupiće: "Schneider TM" iz Berlina, DVJ OOF – Cinemix iz Pariza, Pop Ivan iz Budimpešte, Goribor iz Bora i N.O.M iz Moskve.
Podsećamo da je ulaz na sve filmske projekcije i koncerte besplatan, osim za glavni filmski program, gde ulaznica košta 200 dinara.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festivalfilmfilmpalicsubotica
Komentari (0)
Dodaj komentar