Plasido forsira Vagnera

Plasido Domingo (Placido Domingo), novi umetnički direktor Opere u Los Anđelesu, najavio je novi milenijumski program sa spektakularnim scenografijama Industry of Light and Magic. Tenor Plasido Domingo, osim zlatnog glasa, ima i sjajne menadžerske sposobnosti. Postavši umetnički direktor Opere, najavio je milenijumski program za nekoliko narednih sezona. Sudeći po najavljenom umetničkom programu, Plasidove ambicije postaviće losanđelesku Operu na kartu svih vodiča kroz svetske operske kuće.

Planovi najavljuju čitav niz produkcija do 2004. godine, a kao operska poslastica, započeta je produkcija „Der Ring des Nibelungen“ („Prsten Nibelunga“), Vagnerove (Richard Wagner) teatrologije koja obuhvata „Das Rheingold“, „Die Walkuere“, „Siegfried“ i „Goetterdaemmerung“, koju je slavni kompozitor komponovao u razdoblju od 1848. do 1874, a premijerno je izvedena 1876. godine. Ovo Vagnerovo delo, koje mnogi smatraju prekretnicom u istoriji opere, orkestarske muzike, umetnosti pevanja i načinu produkcije opera (pošto se Vagner, pored same muzike, veoma mnogo bavio i teorijom pozorišta), pruža veliki i višedimenzionalni umetnički izazov za nove postave. Stoga i ne čudi Plasidova odluka da scenografiju i sve scenske efekte prepusti u ruke timu stručnjaka holivudske Industry of Light and Magic, koji su radili scenske efekte za filmove poput „Parka iz doba Jure“ ili „Ratova zvezda“.

„Ring“ će započeti sa „Das Rheingold“ u maju 2003, a prsten će se zaokružiti izvođenjem „Goetterdaemmerung“ u maju 2004. godine.

Na konferenciji za novinare u Operi, Domingo je takođe predstavio i Kenta Naganoa (Kent Nagano), umetničkog direktora berlinske Deutsche Symphonie, novog dirigenta Opere u Los Anđelesu, koji će, ujedno, biti i dirigent Vagnerovog „Prstena Nibelunga“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar