Pobednici 70. jubilarne dodele Zlatnih globusa

Film "Argo" ("Argo"), priča o dramatičnom spasavanju američkih diplomata tokom krize s taocima u Iranu, i filmska adaptacija brodvejskog mjuzikla "Jadnici" ("Les Miserables") veliki su pobednici ovogodišnjih Zlatnih globusa. Ova dva filma ponela su Zlatni glubus za najbolji film u kategoriji drame i kategoriji komedije/mjuzikla.
Nagrada Zlatni globus je svojevrsna uvertira pred dodelu najveće nagrade Američke akademije – Oskar. Ovu nagradu svake godine dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association – HFPA). Zlatni globus se, da podsetimo, dodeljuje u kategoriji filma i televizije.
U kategoriji drame Zlatni globus za najbolju mušku ulogu poneo je Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis) za film "Linkoln" ("Lincoln"), dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Džesika Čestin (Jessica Chastain) za film "00:30 – Tajna operacija" ("Zero dark thirty"). Iste nagrade su u kategoriji komedije/mjuzikla poneli Hju Džekmen (Hugh Jackman) za film "Jadnici" ("Les Miserables") i Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) za film "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook").
Najnoviji film Kventina Tarantina (Quentin Tarantino) – "Đangova osveta" ("Django Unchained"), osvojio je dve nagrade Zlatni globus koje su poneli Kristof Volc (Christoph Waltz) za sporednu mušku ulogu – za lik kontroverznog doktora Kinga Šulca, i Kventin Tarantino, koji je nagrađen za najbolji scenario. Nagradu za sporednu žensku ulogu ponela je En Hatavej (Anne Hathaway) za film "Jadnici" ("Les Miserables").
Za najboljeg reditelja proglašen je glumac Ben Aflek (Ben Affleck) za film "Argo" ("Argo"), koji nije čak ni nominovan za Oskara u ovoj kategoriji. Za najbolji strani film izabrana je drama "Ljubav" ("Amour"; "Love"). Film "Hrabra Merida" ("Brave") je po mišljenju Holivudskog udruženja stranih novinara najbolji animirani film. Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu pravljenu za film ponela je Adel (Adele) za Bond film "Skyfall".
U kategoriji televizije apsolutni pobednik je TV serija "Homeland". Ona je proglašena za najbolju seriju u kategoriji drame, a glavni glumci u njoj – Kler Dejns (Claire Danes) i Demijan Luis (Damian Lewis), izabrani su za najbolje u istoj kategoriji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmnagradatelevizijazlatni globusfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar